Coliva se poate face după rețeta clasică sau în cooker/ Cu nucă așa cum o făcea bunica sau cu diverse arome și îmbunătățiri pentru a fi și un desert, nu doar o tradiție de ziua morților

coliva Sursa foto: G4Food

Cum mâine este sâmbăta morților sau Moșii de iarnă, o rețetă de colivă este binevenită. Aici avem rețeta clasică cu arpacaș de grâu, nucă și fiartă ore în șir pe aragaz. Tehnica modernă ne ajută să reducem timpul de fiert și să nu mai stăm cu grija că se lipește. Așa că o vom prepara în coocker.

Dacă este pentru pomană spălăm grâul în 9 ape. Punem în cooker 1 kg de grâu și adăugăm 3-4 litri de apă și puțină sare. Punem programul RICE/OREZ. Când programul s-a terminat, scoatem aburul (sau așteptăm să putem desface capacul), punem zahăr, între 500 de gr și 1 kg, după gust. Dacă dorim arome i le punem tot acum: vanilie, portocală, lămâie, rom, esență de migdale, coajă de citrice. Mai fixăm pt 10 minute programul RICE/OREZ.

Lăsam să se răcească peste noapte.

Dimineață tocăm mărunt 600-800 de gr de nucă curățată. Scoatem capacul, adăugăm nuca, potrivim de gust, poate mai trebuie arome. O așezăm pe o farfurie sau într-un castron și facem deasupra o cruce din bomboane, fructe uscate sau tablete de ciocolată.

Coliva ca desert

Dacă ne place coliva și dorim să încercăm o variație de gust, putem testa Coliva Dubai, adică în loc de nucă punem fistic mărunțit și câteva linguri de pastă de fistic ori coliva cu nuci caju sau migdale tocate în loc de nucă, peste care mai adăugăm și arome de portocale, bucățele de portocale confiată, ciocolată neagră rasă.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Citește și Colivă quatro formagi sau tartar de colivă? Nu, nu e o glumă! Acest preparat asociat cu momentele triste ale vieții a fost reinterpretat într-un local din București / Surpriza evenimentului a fost … eclerul cu colivă

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *