Consumul de apă în Franța s-ar putea dubla în 2050, potrivit unui raport 20 ianuarie Redacția 0 comentarii
Tehnologie inspirată din plante | Cercetători: „Noile descoperiri deschid calea pentru strategii agricole inovatoare care optimizează culturile și previn problemele cauzate de dăunători” 17 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Mese îmbelșugate, coșuri de gunoi pline. O treime din alimentele cumpărate de ieșeni ajung la ghenă / Psiholog: „Există persoane care au experimentat lipsuri semnificative în copilărie și încearcă acum să compenseze aceste deficiențe printr-un consum excesiv” 17 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
O a doua existență pentru uleiul de gătit refolosit/ Proiecte pentru a transforma deșeurile de ulei în produse cu funcții diferite 16 ianuarie Redacția 0 comentarii
ANALIZĂ | Anul 2025 se anunță tumultuos pentru agricultură. Experții prevăd prețuri scăzute la produsele de bază, evenimente meteo extreme și schimbări în politicile alimentare 16 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Apa potabilă contaminată, un risc tot mai mare pentru orașele afectate de incendiile din California: „Din precauție, trebuie să presupunem ce e mai rău” / Substanțele toxice din apa potabilă pot cauza probleme de sănătate de la greață temporară până la afecțiuni grave, precum cancerul 14 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Pliculețele de ceai eliberează milioane de particule de microplastic în timpul utilizării/ Cum sunt absorbite acestea în organismul uman și cu ce consecințe 13 ianuarie Redacția 0 comentarii
Analiză | Eliminarea facilităților din agricultură agravează criza deja existentă în viticultură. Bogdan Pleșoianu: „Ne afectează pentru că ne cresc costurile pe partea de salarii” / Bogdan Anghel: „Asta ar mai lipsi: să ne taxeze cu încă o taxă de stâlp!” 11 ianuarie Aura Alexa Ioan 1 comentarii
Reforme aduse de Politica Agricolă Comună în 2025: Ce trebuie să știe fermierii despre noile reglementări / Mai multă flexibilitate în acoperirea solului, reguli mai simple pentru rotația culturilor și sprijin financiar pentru fermele ecologice 8 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Ce ne așteaptă în 2025, conform revistei „Science”: Din SUA soseşte o alarmă cu semnificaţie globală: evoluţia gripei aviare / Întrebarea este dacă va fi posibilă oprirea avansării unei probleme care, după masacrarea păsărilor de curte, afectează acum și bovinele și sectorul laptelui 6 ianuarie Redacția 0 comentarii
Parcurile logistice, soluția viitorului pentru reducerea impactului asupra mediului în lanțurile de aprovizionare / De obicei amplasate în afara marilor centre urbane, acestea stimulează crearea de locuri de muncă și dezvoltarea economică în regiunile respective 29 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
VIDEO: Cum combatem risipa alimentară de sărbători | Michael Kaiser, Sezamo: E important să ai o listă de cumpărături / Loredana Samoilă, Kaufland: Produsele aflate aproape de expirare au reduceri de până la 90% / Chef Gabriel Gorgan: Sunt multe alimente pe care le putem congela și le putem prelungi viața 27 decembrie Otilia Serescu 0 comentarii
Cum să organizezi o masă festivă prietenoasă cu mediul: „Gătitul este un act de grijă, un act de dragoste pentru planeta noastră și comunitatea noastră – este despre bunăstarea colectivă” 25 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Crustaceele cu coaja delicată, o delicatesă de Crăciun în Spania, sunt ameninţate de schimbările climatice 24 decembrie Redacția 0 comentarii
Ghidul cumpărăturilor de sărbători: Ce alimente să ai pe listă pentru un Crăciun sustenabil: Produse de sezon, pâine artizanală și băuturi locale 23 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Prețurile cafelei vor crește semnificativ în 2025. Acesta este rezultatul unui „perfect storm” al industriei globale de cafea, provocat de schimbările climatice, perturbările lanțurilor de aprovizionare și presiunile piețelor internaționale 23 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
STUDIU: Invaziile de lăcuste amenință securitatea alimentară pentru milioane de oameni / Un roi de doar un kilometru pătrat poate consuma, într-o singură zi, hrană suficientă pentru 35.000 de oameni 22 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Președintele Federației Agricultorilor și Pescarilor din Italia: „Avem nevoie de intervenții pentru a sprijini veniturile fermierilor, dar și de acțiuni structurale la nivel comunitar, pentru a combate schimbările climatice și atacurile agenților patogeni, cum ar fi bacteriile, paraziții și ciupercile” 21 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
MADR a lansat cea de-a doua sesiune de primire a proiectelor aferente Schemei de Energie / Fondurile disponibile se ridică la 150.000.000 de euro / Valoarea proiectelor selectate în prima sesiune este 110.183.984 euro / Banii provin din sursă europeană 20 decembrie Filip Constantin 0 comentarii
Biodiversitate, climă, sănătate: Crizele sunt interconectate, avertizează experţi mandataţi de ONU 17 decembrie Redacția 0 comentarii
Comisia Europeană aprobă un ajutor de stat de 167 milioane de euro pentru sectorul agricol primar din Italia / Banii vor ajunge la angajatorii din anumite teritorii din regiunile Emilia-Romagna, Marche și Toscana, care au fost grav afectate de inundații 16 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Studiu: Interzicerea pungilor de plastic gratuite în supermarketuri în Statele Unite a generat efecte nedorite/ Măsura a determinat mii de cetățeni să cumpere mai multe pungi 15 decembrie Redacția 0 comentarii 8310 vizualizări
Bani pentru irigații: valoarea publică a proiectelor selectate depășește 320.000.000 de euro / Sursa principală de finanțare este Fondul European pentru Dezvoltare Rurală 15 decembrie Filip Constantin 0 comentarii
Plăţi de aproape 1,2 miliarde de euro făcute de AFIR pentru proiecte de investiţii şi măsuri de mediu şi climă în 2024 11 decembrie Redacția 0 comentarii
Grupurile de sănătate din Europa solicită UE să acorde prioritate politicilor preventive care promovează diete sănătoase: „Dintr-o perspectivă de sănătate publică, sistemul nostru alimentar este o bombă cu ceas. Sunt create condițiile perfecte pentru viitoare pandemii” 11 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Departamentul pentru Agricultură al SUA, obligat de instanța federală să reglementeze mai strict culturile modificate genetic / „Este o victorie crucială în numele fermierilor, al planetei și al integrității științifice” 10 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Uniunea Europeană instituie un cadru de certificare pentru absorbțiile permanente de carbon, agricultura carbonului și stocarea carbonului în produse / Coordonarea fermă cu toți actorii industriali din întregul lanț valoric alimentar poate asigura un venit decent și durabil pentru fermieri 6 decembrie Filip Constantin 0 comentarii
Relația om-natură, tema expoziţiei „Pe pământ şi pe apă: locuitorii Deltei Dunării acum 6500 de ani”, de la Palatul Suţu 6 decembrie Redacția 0 comentarii
„Smochinul indian” revoluționează agricultura în sudul Italiei, zonă afectată de secetă și de schimbările climatice / Cu un consum de apă de zece ori mai mic decât cel al porumbului, are multiple utilizări: de la băuturi răcoritoare, făină, hrană pentru animale până la biocombustibil 2 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Analiză | Cum va influența COP29 industria alimentară / Creșterea investițiilor în alimente pe bază de plante și carne cultivată în laborator și reguli mai stricte privind raportarea emisiilor și impactul asupra mediului, între direcțiile trasate 1 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Cercetătorii chinezi lucrează la dezvoltarea de soiuri de cartofi rezistente la încălzirea globală prin polenizarea manuală a florilor / „Fermierii trebuie să înceapă să se pregătească pentru schimbările climatice” 1 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Cum a luptat pomicultorul Dan Ionescu cu seceta din această vară: ”Am cărat peste 12.000 de litri de apă cu cisterna, în fiecare zi. Unde nu am reușit să ud, merele au fost ca măslinele, nici nu le-am mai cules, au căzut pe jos” 28 noiembrie Filip Constantin 0 comentarii
Utilizarea foliilor de plastic biodegradabile pe culturile de câmp ar trebui interzise, avertizează cercetătorii canadieni / Plasticul nu este biodegradabil și așa ajunge în laptele vacii, de unde se răspândește în toate produsele lactate 28 noiembrie Aura Alexa Ioan 0 comentarii 1123 vizualizări
Sectorul agricol al Uniunii Europene ar putea reduce emisiile de CO2e cu 31.000.000 de tone anual, datorită fondurilor oferite prin Politica Agricolă Comună / În România, atenuarea ar putea ajunge la 1,6 milioane tone 23 noiembrie Filip Constantin 1 comentarii
Prima țară din lume care introduce o taxă pentru emisiile agricole, inclusiv pentru cele generate de animalele de fermă / Veniturile generate de această taxă vor fi utilizate pentru implementarea tehnologiilor verzi 22 noiembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Alge bio cultivate într-o mică fermă marină din Galicia, pe coasta Atlanticului/ Sunt cerute de bucătari de pe tot globul 20 noiembrie Redacția 0 comentarii
COP29 | Reprezentantul regional FAO: Schimbările climatice sunt un factor semnificativ al insecurităţii alimentare 19 noiembrie Redacția 0 comentarii
Danemarca va converti 15% din său terenul arabil în păduri şi habitate naturale, în încercarea de a reduce consumul de îngrăşăminte 18 noiembrie Redacția 0 comentarii
Prosciutto de Parma, pe cale de dispariție? Cum afectează schimbările climatice și febra porcină africană unul dintre cele mai iubite delicii italiene 18 noiembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Expoziţie multimedia “Apa ne spune povestea”, la Casa Avramide din Tulcea/ Lucrări semnate de 11 artişti, pe teme legate de ecologia apei, Dunăre şi impactul poluării asupra mediului 16 noiembrie Redacția 0 comentarii
Macrofermele, partea întunecată a creșterii intensive a porcilor/ Ecologiștii trag semnale de alarmă în legătură cu numărul mare de animale, modalitatea în care sunt ținute și hrănite și cantitatea de dejecții poluante pe care le deversează în sol și apă 16 noiembrie Redacția 0 comentarii
Schimbările climatice modifică și gastronomia tradițională/ Brânza Gouda, muștarul de Dijon, trufele albe sau chiar banalii cartofi prăjiți ar putea dispărea de pe mesele europenilor 13 noiembrie Redacția 1 comentarii
COP29: FAO solicită o transformare a sistemelor agroalimentare pentru reducerea emisiilor de carbon și a limita încălzirea globală / „Criza climatică este o criză a costului vieții. Dezastrele climatice cresc costurile pentru gospodării și afaceri” 13 noiembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Uniunea Europeană vrea să ofere asistență statelor membre afectate de dezastre naturale / „Țările UE vor putea folosi fondurile nealocate din dezvoltarea rurală 2014-2020 pentru a oferi asistență de urgență fermierilor, silvicultorilor și afacerilor afectate de dezastre climatice” 13 noiembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Candidaţii la prezidenţiale şi parlamentare, invitaţi de echipa “România sălbatică” să răspundă la trei întrebări legate de gestionarea responsabilă a resurselor de apă, limitarea poluării şi refacerea ecologică a zonelor umede din lungul marilor râuri 12 noiembrie Redacția 0 comentarii
Fermă verticală într-un complex de peșteri din Norvegia/ Verdețuri proaspete, microverdețuri și, în curând, ciuperci se cultivă la o temperatură constantă, tot timpul anului/ „Restaurantele par să aprecieze asta.” 12 noiembrie Redacția 0 comentarii
Un nou program de finanțare, demarat de guvernul italian, pentru agricultură și industrie – Tranziția 5.0/ Se pune accent pe sustenabilitate și reducerea impactului ecologic 11 noiembrie Redacția 0 comentarii
Exploatările aurifere afectează producția de cacao. În 2025 se așteaptă prețuri record la ciocolată și alte produse care includ cacao și unt de cacao 7 noiembrie Otilia Ignat 0 comentarii
Fermentarea, o soluție pentru a combate risipa alimentară și schimbările climatice / Ce este „koji”, mucegaiul japonez care produce enzime ce descompun nutrienții în zaharuri savuroase 5 noiembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Inundații devastatoare în Spania: Agricultorii se confruntă cu pierderi catastrofale din cauza fenomenelor meteo extreme / Impactul nu se limitează la culturi: Infrastructura agricolă, inclusiv zidurile, digurile, sistemele de irigație, grajdurile și serele au fost spulberate sau distruse 1 noiembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii