Durerea, usturimea sau arsurile la urinare și senzația de „golire incompletă” a vezicii urinare sunt simptomele cele mai frecvente ale cistitei, o boalî ce afectează mai ales femeile. Afecțiunea este mai răspândită în lunile de vară din cauza efectului transpirației și umidității în zona intimă. În formele sale mai severe, poate include sânge în urină, oboseală, greață, necesitatea de a urina frecvent sau chiar prezența unei urine închise la culoare și cu miros puternic.
Infecțiile tractului urinar inferior sunt mai frecvente decât se crede, 50-60% dintre femeile adulte au cel puțin un episod în viață. Această prevalență ridicată se datorează în parte factorilor fiziologici și hormonali care fac femeile să fie mai vulnerabile la această boală. „Femeile sunt deosebit de predispuse la cistită din cauza anatomiei lor, comentează Dr. Mercedes Herrero, ginecolog la Spitalul Montepríncipe și Sanchinarro, pentru ABC. „În plus, factori precum sarcina, menopauza și utilizarea anumitor contraceptive pot crește riscul. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau cu antecedente de infecții urinare au, de asemenea, o probabilitate mai mare de a dezvolta cistită“, adaugă ea.
Cauzele cistitei
Când vorbim despre cauze, este util să facem distincția între cistita bacteriană și cistita non-bacteriană, conform Dr. Marta Sánchez-Dehesa, șefa echipei de Ginecologie și Obstetrică de la Spitalul din Toledo. Prima apare atunci când anumite bacterii intră în corp prin uretră, deoarece, odată ce se întâmplă acest lucru, ele pot călători prin uretră până la vezică sau chiar până la rinichi dacă infecția nu este tratată. În acest sens, Dr. Sánchez-Dehesa explică faptul că acest tip de cistită este de obicei cauzată de bacteriile care intră în uretră din piele sau din jurul anusului. „Curățarea incorectă și relațiile sexuale neprotejate pot crește riscul ca acest lucru să se întâmple, așa că este indicat să vă asigurați că vă curățați de la partea superioară a vulvei până la partea inferioară și să urinați imediat după ce ați avut relații sexuale“, explică ea.
Ce bacterie este responsabilă de cistită?
Bacteria E-coli este principalul agent cauzator al infecțiilor urinare. De fapt, după cum precizează Dr. Joan Matas, ginecolog, aceasta este responsabilă pentru 60% din acest tip de probleme. Este o bacterie care locuiește în mod normal în tractul digestiv și care poate trece din colon în zona perianală până la uretră. Problemele apar atunci când există o suprapopulare a acestei bacterii. De aceea, în cazurile de infecții urinare recurente, trebuie acționat atât la nivel digestiv pentru a încerca să reducem populația de E. coli, cât și prin îngrijirea microbiotei intestinale și vaginale pentru a îmbunătăți echilibrul dintre bacteriile patogene și cele de apărare.
Cistita non-bacteriană sau non-infecțioasă
Aceasta este de obicei cauzată de leziuni sau iritații ale uretrei. „Acest lucru se poate întâmla în timpul relațiilor sexuale sau de la sporturi precum ciclismul sau echitația. Alte cauze pot fi substanțele chimice din anumite săpunuri și produse de baie sau clorul din piscine”.
Alți factori care pot predispune la aceste probleme sunt transpirația sau umiditatea crescută în zona intimă, care se întâlnesc în special vara, de la băile în mare sau în piscină sau de la incontinența urinară.
De asemenea, lipsa igienei intime, deshidratarea sau frecvența crescută a relațiilor sexuale pot fi factori cauzatori.
Alimentația și suplimentele alimentare care te ajută să previi sau să combați cistita
Pe lângă măsurile de igienă, consumul de multe lichide ajută la diluarea urinei, la urinarea mai frecventă și la menținerea sistemului urinar curat. „Este esențial să beți suficientă apă pe parcursul zilei, în special vara, pentru a menține tractul urinar curat și liber de bacterii“, recomandă Dr. Herrero. Este indicat să beți cel puțin 8 pahare de apă pe zi.
Anumite alimente și suplimente alimentare pot ajuta și ele la prevenirea cistitei:
- Iaurtul și alte alimente bogate în probiotice: Acestea pot ajuta la menținerea unui echilibru sănătos al bacteriilor în organism. Probioticele există și în varianta suplimentelor alimentare.
- Alimente bogate în vitamina C, cum ar fi portocalele, căpșunile și ardeii: Acidifică urina, ceea ce poate îngreuna creșterea bacteriilor.
- D-Manoza, supliment alimentar: Acest supliment este un tip de zahăr care se găsește în cantități mici în fructe și s-a dovedit că ajută la prevenirea aderării bacteriilor la pereții vezicii urinare. „Luarea suplimentelor alimentare de D-Manoza poate fi o strategie suplimentară pentru cei predispuși la infecții urinare recurente“, explică ginecologul.
- Merișorul roșu: Merită o mențiune aparte, deoarece consumul său a fost asociat cu prevenirea problemelor urinare, atât în cazurile de cistită, cât și de uretrită. După cum amintește Dr. Matas, ceea ce este apreciat la acest aliment este concentrația sa ridicată de proantocianidine, care sunt polimeri cu proprietăți antioxidante și anti-aderente bacteriene. „Acționează prin crearea unui strat protector pe pereții țesuturilor tractului urinar, împiedicând aderarea bacteriilor la mucoasă“, clarifică el. Totuși, susține Dr. Matas, pentru a fi eficient, e nevoie de suplimente sau concentrate de principii active de merisor. Sucurile din această plantă sau în consumul fructelor naturale nu te vor ajuta. Iar când alegem un supliment alimentar cu merisor, expertul recomandă să verificăm concentrația de proantocianidine, care ar trebui să fie de cel puțin 36 mg o doză zilnică.