Quinoa este un aliment de origini din America de sud, mai precis din zona Anzilor, unde constituie de secole alimentul de bază. Iar datorită proprietăților ei nutritive s-a răspândit în ultimii ani pe toate continentele. Face parte din marea categorie a cerealelor dar este de fapt o pseudocereală – nu conține gluten și în realitate nu este alceva decât semințele unei plante din aceeași familie cu spancul, sfecla roșie sau amarantul, familie numită Amarantacee.
Este considerat un superaliment pentru că este ușor de digerat, fiind lipsită de gluten, conține proteine și puține calorii. Dar este bogată și în fibre, antioxidanți, săruri minerale și vitamine: magneziu, sodiu, fosfor, fier, zinc, vitamina B,C,E.
Se poate folosi în multe tipuri de preparate, de exemplu cu legume sau în salată. De multe ori înlocuiește orezul sau alte cereale. Dar pentru că nu are un gust foarte bine definit, are nevoie de adaosuri aromatice pentru a deveni plăcută consumului. În ultima perioadă se practică foarte mult chiftelele de quinoa, făcute dintr-o compoziție de quinoa și alte alimente.
Am ales mai jos trei rețete de chiftele de quinoa cu pui, cu năut și cu cartofi: prima este o variantă cu carne, iar următoarele două, vegetariene. Sunt foarte bune de luat și la pachet în timpul săptămânii.
Chiftele de quinoa și carne de pui
Ingrediente pentru 4 porții
100 g quinoa fiartă conform instrucțiunilor
250 g carne de pui fiartă și mărunțită
1 morcov
1 dovlecel
1 tijă de țelină
1 ceapă verde
1-2 ouă
pătrunjel sau altă plantă aromatică
sare, piper, ulei
Procedeu
Quinoa fiartă și răcită se amalgamează cu carnea de pui fiartă și mărunțită după cum considerăm, ori cu cuțitul, ori în blender.
Legumele se trec și ele prin același blener sau se dau pe răzătoare sau se taie fin cu cuțitul, care cum preferă, și se adaugă și ele peste amestecul de quinoa cu carne de pui. Esențial este ca toate ingredientele compoziției să fie cât mai fin mărunțite, pentru a putea da formă chiftelele dar și din rațiuni de gust.
Se completează amestecul cu 1-2 ouă, cât să se lege bine compoziția, adăugând sare și piper după gustul propriu. Compoziția trebuie să fie comparabilă ca și consistență cu cea din chiftele din carne.
Se formează cu mâinile umezite niște sfere mici de circa 15-20 de g una, cam cât luăm într-o lingură. Se trec prin foarte puțină făină, cât să nu se lipească între ele și să se formeze o crustă foarte fină.
Se prăjesc în baie de ulei circa 4-5 minute la foc mediu, scoțându-le pe hârtie absorbantă. Dacă nu vrem să le prăjim, le putem coace în cuptor sau în air fryer.
Se pot servi cu garnitură de legume sau cu salată sau cu ambele. Dar se pot prepara ulterior și cu sos de roșii, precum chiftele din carne. Se pot servi și cu un sos de iaurt și ierburi aromatice, cu humus, cu pesto de busuioc, cu muștar sau cu ketchup făcut în casă.
Chitele de quinoa cu năut
Sunt ambele ingrediente de bază alimente cu proprietăți imporante, deci unindu-le nu avem decât de câștigat.
Ingrediente pentru 4 porții
150 g quinoa
200 g năut prefiert, din conservă sau fiert din boabe uscate
40 g parmezan ras, circa 2 linguri, sau cașcaval ras fin
1 ceapă verde
1 morcov
mărar
pesmet
sare, piper, ulei
Procedeu
Se fierbe quinoa ca și în rețeta anterioară, după cum indică instrucțiunile de pe ambalaj.
Se scurge și se răcorește, apoi se adaugă peste năutul scurs și trecut printr-un blender împreună cu morcovul și ceapa verde.
Se adaugă brânza rasă și mărarul tocat mărunt și se lasă compoziția câteva minute bune la frigider acoperită.
Se formează apoi chifteluțe rotunde cu mâinile umezite, se trec prin pestmet. Se impune pesmetul, în loc de făină, pentru că avem o compoziție mai moale și mai umedă și făina nu este suficientă.
Se prăjesc în baie de ulei, sau la air fryer, sau se coc în cuptor.
Se servesc similar cu celalalte.
Chifteluțe cu quinoa și cartofi dulci
Se fierb cartofii și se răcesc și se trec prin blender. La fel, quinoa se fierbe și ea și se scurte și se răcorește. Apoi, procedăm similar.
Ingrediente pentru 4 porții
250 g quinoa
250 g cartofi dulci
50 g brânză uscată rasă, după preferință
1 dovlecel
1 cățel de usturoi
paprika iute
făină
sare, ulei
Procedeu
Se fierbe quinoa și se fierb separat și cartofii, se mărunțesc toate ingredientele și se amestecă, inclusiv dovlecelul crud.
Se dă formă cu mâna, de circa 20 de grame fiecare, se trec prin foarte puțină făină și se prăjesc, la fel ca cele din rețetele anterioare.
Se serves în aceeași manieră, sunt toate variațiuni de consistență și aromatice cu quinoa ca ingredient principal.