Prăjitura „deșteaptă” se numește „deșteaptă”, pentru că ne salvează de munca pentru o umplutură. Practic, facem un amestec ca și pentru un chec, iar când o scoatem din cuptor, avem deja o prăjitură cu cremă de lapte.
Explicația este aceea că, punând mai mult lapte în compoziție, acesta se va lăsa la fundul tăvii, însă în combinație cu ouăle, se va închega obținând o consistență și o textură plăcută, a unei creme mai dense.
Avem nevoie de:
- 10 ouă
- 250 g făină albă
- 250 g unt (80% grăsime e ideal) sau margarină
- 250 g zahar pudră
- 1 litru lapte cu minim 3,5% grăsime
- 1 praf de sare
- 1 plic zahăr vanilat
Și arome la alegere: putem folosi coaja de la o lămâie sau o fiolă de esență de vanilie sau ce aromă am vrea să obținem. Putem chiar să punem 50 de grame de cacao, pentru a obține o prăjitură cu cremă de ciocolată delicioasă. Dar, dacă alegem să punem cacao, e indicat să mai folosim și o tabletă de ciocolată topită în aluat.
Cum procedăm:
Întâi separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le lăsăm un pic la frigider, câtă vreme ne ocupăm de gălbenușuri. Pe acestea din urmă le amestecăm cu jumătate din cantitatea de zahăr, zahărul vanilat și aromele și le batem bine cu mixerul, câteva minute până devin cremoase și se deschid la culoare. Apoi adăugăm untul moale (sau topit și răcit) și mai mixăm până se omogenizează. Adăugăm, apoi, alternând, jumătate din făină și laptele. Punem câte o lingură două de făină și puțin lapte, pe rând, până se încorporează. Vom avea o compoziție ceva mai lichidă.
Acum ne ocupăm de albușuri. Le batem bine la mixer cu un praf de sare până când se formează o spumă, apoi se pune restul de zahăr și se mizează din nou, până se obține o spumă tare. Se adaugă, apoi, pe rând restul de făină și se amestecă mereu, până se omogenizează.
Alte opțiuni de preparare
Dacă vi se pare prea complicat pentru prăjitura deșteaptă, puteți pune cantitățile de zahăr și făină în gălbenușuri, iar la final, doar adăugați spuma de albușuri. Nici așa nu e greșit.
Ideea e ca atunci când combinăm cele două compoziții să le amestecăm încet cu o spatulă, pentru a nu sparge bulele de aer din aluat.
Va trebui să obținem un aluat de consistența smântânii. Se dă la cuptorul încins la 180 de grade, dar atenție, încercați să folosiți o tavă cu margini înalte, pentru mai multă siguranță.
Lăsați la cuptor aproximativ 50 de minute, apoi o scoateți din cuptor și lăsați-o la răcit. Este perfectă după ce a stat câteva ore sau peste noapte la frigider și se pudrează cu zahăr praf.