Cereale integrale sau cereale rafinate/Care este diferența dintre ele și care sunt cele mai bune pentru consum

Cereale integrale Foto: Pexels

Cerealele se împart în două categorii: integrale sau rafinate. Cerealele integrale sunt, în general, considerate mai hrănitoare decât cerealele rafinate, deoarece sunt mai bogate în fibre și sunt legate de multe beneficii pentru sănătate, potrivit Health.com.

Deși cerealele integrale ar trebui să fie preferate, deoarece ajută la controlul zahărului din sânge, la sănătatea digestivă și sunt mai sățioase. Totuși, nu trebuie să evitați complet cerealele rafinate.

Un bob de cereale este format din trei părți, germenul, endospermul și tărâțele. Cerealele integrale sunt cereale care conțin toate cele trei părți ale bobului. Tărâțele și germenii conțin nutrienți importanți, cum ar fi fibre, vitaminele B și magneziu, ceea ce face ca cerealele integrale să fie mai hrănitoare decât cerealele rafinate, cărora li s-au îndepărtat germenii și tărâțele.

Cerealele integrale conțin mult mai multe fibre decât cerealele rafinate, deoarece majoritatea fibrelor din cereale se găsesc în tărâțe sau stratul exterior al miezului cerealelor. Făina de grâu integral conține până la 600% mai multe fibre decât făina albă rafinată.

Risc mai scăzut de boli

Fibrele ajută digestia lentă, ceea ce susține senzația de sațietate și promovează reglarea sănătoasă a zahărului din sânge. De asemenea, ajută organismul să mențină sub control nivelul colesterolului și este important pentru sănătatea digestivă, deoarece ajută la reducerea constipației și încurajează un mediu intestinal echilibrat.

Cerealele integrale pot aduce beneficii sănătății în mai multe moduri, inclusiv prin protejarea împotriva afecțiunilor cronice de sănătate și a obezității. Studiile arată că persoanele care urmează diete bogate în cereale integrale au un risc mai scăzut de a dezvolta anumite boli, cum ar fi boli de inimă, unele tipuri de cancer și diabet de tip 2.

Persoanele care consumă cereale integrale par să aibă un risc mai scăzut de a dezvolta obezitate și îngrășarea în timp, față de persoanele care mănâncă cereale rafinate.

Ce sunt cerealele rafinate

Cerealele rafinate și produsele din cereale rafinate includ orezul alb, pâinea albă, făina albă și alimentele făcute cu făină albă, cum ar fi biscuiții, pastele și prăjiturile.

Cerealele rafinate au mai puține substanțe nutritive decât cerealele integrale, deoarece boabele rafinate sunt măcinate, care este un proces care îndepărtează tărâțele și germenii. Deși procesul de măcinare are ca rezultat boabe cu o durată de valabilitate mai lungă și o textură mai fină, el elimină, de asemenea, nutrienți importanți, cum ar fi fierul, vitaminele B și fibrele.

Efecte pentru sănătate

Unele produse din cereale rafinate sunt îmbogățite cu anumite vitamine și minerale, cum ar fi acidul folic și fier, ceea ce le face mai hrănitoare decât cerealele rafinate neîmbogățite. Cu toate acestea, fibrele nu există la produsele din cereale rafinate. Din această cauză, persoanele care se bazează pe produse din cereale rafinate tind să aibă un aport mai mic de fibre, ceea ce poate afecta multe aspecte ale sănătății, cum ar fi reglarea zahărului din sânge, nivelul lipidelor din sânge și greutatea corporală.

Cercetările arată că persoanele care urmează diete bogate în cereale rafinate sunt mai expuse riscului de a dezvolta anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi obezitatea și sindromul metabolic, un grup de simptome, inclusiv glicemia crescută și tensiunea arterială crescută, care crește riscul de boli de inimă.

Deoarece au un conținut scăzut de fibre, cerealele rafinate sunt mai puțin sățioase decât cerealele integrale și sunt mai ușor de consumat în exces.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *