E mai distractiv atunci când comanzi pizza dar, ca în cazul oricărui alt preparat, dacă învățăm să o facem putem experimenta aluaturi, sosuri sau combinații pe care pizzeriile nu le propun. Din motive de timp sau de cost al materialelor, sau pur și simplu pentru că nu ies din rutină.
Pizza înseamnă mult mai mult decât ceea ce găsim în oferta de tip take away sau delivery. Dincolo de faptul că are alte costuri, făcută acasă, decât cumpărată. Practic, acasă poate ieși și mai bună, și la un preț mai mic.
Învățând să facem un aluat reușit în spiritul pizzei napoletane, putem să ne creăm propriile combinații, experimentând. O pizza poate fi, de exemplu, și fără sos de roșii, doar cu o bază de mozzarella, peste care putem adăuga încă un ingredient sau două de calitate – bucățele de gorgonzola cu felii de smochine, vara, sau broccoli cu felii subțiri de cârnați, iarna. Două exemple dintr-o multitudine.
Dar ca să experimentăm avem nevoie de un cuptor, și aici începe un lung șir de posibilități. Cu cât mai multe, cu atât mai complicată alegerea.
Direrența dintre un cuptor domestic obișnuit și unul pentru pizza
Toată lumea, mai mult sau mai puțin, are acasă un cuptor: fie cel de la aragaz, sau separat de el, pe gaze, fie, de regulă, electric. Indiferent de calitatea lor, nu sunt concepute pentru a coace pizza în ele. Dacă cineva a încercat, fără succes, ăsta e motivul: temperatura maximă a unui cuptor domestic atinge 220, uneori 240 de grade, în cazul modelelor mai noi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Or, pizza are nevoie de o temperatură de la 300 de grade în sus pentru un rezultat bun. Aluatul de pizza are nevoie de temperaturi foarte ridicate și un timp scurt de coacere. În acest fel, aluatul se coace rapid, rămânând moale și fraged la interior și crocant în exterior.
Care sunt caracteristicile unui cuptor de pizza domestic
Din acest motiv au apărut cuptoarele speciale pentru pizza: mici, ușor de folosit, și mai ales din materiale potrivite coacerii acestui tip de aluat și cu temperaturi de până la 400 de grade. Elementul principal care face diferența îl reprezintă stratul de piatră refractară din interior, care înglobează căldură și o transmite aluatului în mod uniform.
Cuptoarele domestice de pizza sunt de cele mai multe ori de formă rotundă, având un diametru în jurul a 30 cm. Sunt construite din materiale termorezistente, reușind foarte bine să concentreze înăuntru căldura, fără să o disperseze. De asemenea, sunt îmbrăcate pe interior cu un strat de material antiaderent.