Ceaiul de păpădie, preparat din planta Taraxacum officinale, atrage atenția datorită potențialelor sale beneficii pentru sănătate. Deși adesea este considerată o pacoste în grădini, păpădia este de fapt o plantă bogată în nutrienți, potrivit Cleveland Clinic.
Fiecare parte a plantei este comestibilă, însă ceaiul este preparat de obicei din frunze și, uneori, din rădăcină. Frunzele se recoltează cel mai bine primăvara, iar rădăcinile toamna.
Ceaiul de păpădie este bogat în vitaminele A, C și K, folat, calciu și potasiu. Din punct de vedere istoric, a fost folosit pentru a susține digestia și detoxifierea, în principal prin stimularea ficatului și a sistemului biliar. Rădăcina, în special, este cunoscută pentru efectele sale mai puternice, contribuind la curățarea pielii afectate de probleme hepatice.
Printre principalele beneficii ale ceaiului de păpădie se numără proprietățile sale antioxidante, care protejează celulele de deteriorare și reduc stresul oxidativ. Acesta conține beta-caroten și polifenoli, ambii recunoscuți pentru efectele lor antiinflamatoare și pentru potențialul lor de a îmbunătăți sănătatea inimii. De asemenea, ceaiul poate ajuta la gestionarea tensiunii arteriale datorită conținutului ridicat de potasiu, care facilitează eliminarea excesului de sodiu din organism, reducând astfel tensiunea asupra vaselor de sânge.
În plus, ceaiul de păpădie poate sprijini gestionarea nivelului de zahăr din sânge, fiind benefic pentru persoanele cu diabet de tip 2. Acesta poate, de asemenea, să promoveze pierderea în greutate prin inhibarea absorbției grăsimilor. Cercetările sugerează că ceaiul de păpădie poate reduce nivelul trigliceridelor, contribuind la o mai bună gestionare a colesterolului și la prevenirea bolilor de inimă.
Deși ceaiul de păpădie poate fi consumat zilnic, este recomandat să se facă treptat pentru a permite organismului să se adapteze, datorită proprietăților sale diuretice. Totuși, se recomandă prudență pentru persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate sau care iau medicamente specifice. Femeile însărcinate și persoanele alergice la ambrozie ar trebui să evite consumul acestuia.