Ceaiul de gălbenele este o băutură ușoară, ușor amară, care oferă o serie de beneficii pentru sănătate.
Este de mult timp popular în medicina pe bază de plante pentru proprietățile sale presupuse de vindecare. Ceaiul făcut din planta Calendula officinalis este adesea aplicat extern pe răni și arsuri sau consumat intern pentru a vindeca țesuturile din gură, gât și tractul digestiv, transmite publicația WebMD.
Beneficii potențiale pentru sănătate ale ceaiului de gălbenele
Cercetările sugerează că gălbenelele merită reputația lor de plante vindecătoare. Proprietățile antifungice și antimicrobiene ale plantei ajută la prevenirea infecțiilor și la vindecarea leziunilor țesuturilor corpului.
Gălbenelele sunt, de asemenea, cunoscute pentru componentele lor antiinflamatorii și antioxidante, care ar putea ajuta la combaterea cancerului, protejarea împotriva bolilor de inimă și ameliorarea oboselii musculare.
Ceaiul de gălbenele poate de asemenea:
– Ajuta la vindecarea pielii. În loc să fie băut, ceaiul de gălbenele este de obicei aplicat direct pe piele pentru a promova vindecarea. Într-un studiu, 78% dintre participanții care au tratat ulcerele piciorului legate de diabet cu ceai de gălbenele au arătat o vindecare completă. Un alt studiu a arătat că 72% dintre participanții care au folosit ceai de gălbenele au experimentat vindecarea completă a ulcerelor de picior, comparativ cu mai puțin de o treime din grupul de control.
– Oferă antioxidanți. Cercetările preliminare sugerează că ceaiul de gălbenele poate avea efecte antioxidante și antiinflamatorii puternice.
Gălbenelele sunt pline de carotenoide și flavonoide, despre care se știe că ajută la reducerea riscului de cancer și alte boli.
Riscuri potențiale ale consumului de ceai de gălbenele
În unele cazuri, ceaiul de gălbenele poate provoca iritații ușoare sau o reacție alergică atunci când este aplicat pe piele. Medicii avertizează, de asemenea, că pot exista interacțiuni neașteptate atunci când bei ceai de gălbenele și iei sedative.
Este necesară mai multă cercetare pentru a determina dacă gălbenelele sunt sigure pentru femeile însărcinate sau care alăptează. Deocamdată, femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite ceaiul de gălbenele.
Alternative mai sigure
Dacă ai o reacție alergică la ceaiul de gălbenele sau ești însărcinată ori alăptezi, în funcție de scopul pentru care foloseai ceaiul de gălbenele, există o serie de plante care îți pot oferi beneficii similare. Unele dintre acestea includ:
- Aloe
- Ardei iute
- Mușețel
- Echinacea
- Coada șoricelului
- Ceai verde
- Lavandă
- Armurariu
- Rozmarin
- Sunătoare
- Turmeric
Consultă-te cu furnizorul tău de servicii medicale înainte de a folosi orice suplimente.
Notă: Mulți oameni se tem că unele ceaiuri cumpărate din magazine nu sunt naturale și pot conține diverse substanțe, arome alimentare sau aditivi. De aceea, există un interes crescut pentru ceaiurile care pot fi culese în România, direct din natură. Vă prezentăm astfel de plante în seria de articole „Ceaiuri românești”.