Ceaiul din semințe de fenicul are un puternic efect digestiv dar este și detoxifiant, antiinflamator, antioxidant. E suficientă o linguriță de semințe într-o cană cu apă fierbinte

Redacția 7 aprilie 0 comentarii 8872 vizualizări
seminte fenicul salbatic ceai de fenicul ceai digestiv ceai diuretic seminte de fenicul proprietati foto: limperodelsole.it

Ceaiul de semințe de fenicul, mai bine zis infuzia, se obține lăsând în infuzie câteva minute o linguriță de semințe într-o cană cu apă fierbinte. Se scurge apoi și se bea, ideal cald, nici fierbinte, nici rece. Au început de câțiva ani să se găsească și pe piața din România semințe de fenicul sălbatic, o plantă specifică Asiei, Orientului mijlociu și bazinului Mediteranei.

Este o plantă cu proprietăți demonstrate cu efect digestiv, în primul rând prin prezența anetolului, un compus prezent și în celelalte plante din aceeași familie a umbreliferelor: mărar, chimen, anason. Este foarte ușor de adaptat și la clima românească, direct din semințe. Cine a frecventat restaurante indiene în țările occidentale, a experimentat, probabil, semințele de fenicul oferite de gazde la plecare, pe post de digestiv. Este un obicei local milenar.

Anetol și limonen, compușii cu cele mai multe proprietăți

Potrivit timesofindia.com, anetolul stimulează secreția sucurilor digestive și a enzimelor, ceea ce duce la o mai bună absorbție a nutrienților, reducerea balonării și prevenirea indigestiei. Mai mult, efectul digestiv se crează și prin reducerea stărilor de inflamație la nivelul intestinului, efect de care este responsabil tot anetolul, împreună cu limonenul, un alt compus benefic pe care aceste semințe îl conțin. În plus, reducerea inflamației poate ameliora simptomele unor afecțiuni inflamatorii precum artrita și ajută sănătatea sistemului imunitar.

Totodată, semințele de fenicul sălbatic sunt bogate în antioxidanți precum flavonoidele, compușii fenolici și vitamina C. Aceștia au puterea de a neutraliza radicalii liberi, reduc stresul oxidativ și scad riscul bolilor cronice, cum ar fi cancerul și afecțiunile cardiovasculare. Au și un efect detoxifiant pentru faptul că sporesc producția de urină și pot îmbunătăți funcția renală.

Conform aceleiași surse, mai au și alte efecte benefice semințele de fenicul: conțin fitoestrogeni, care pot contribui la echilibrarea hormonilor, ameliorând simptomele menstruale. Dar pot ajuta și la controlul gruetății prin stimularea metabolismului. Pot ajuta și în caz de infecții, având proprietăți antiimicrobiene, ceaiul de fenicul fiind util și în situații de răceală sau gripă.

Este un ceai ideal inclusiv vara pe caniculă, pentru că ajută și la hidratare, ajutând, prin hidratare, și la reducerea căldurii corporale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *