Scorțișoara este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute, obținută din arborele de scorțișoară. În China, era deja folosită încă din anul 2500 î.Hr. Arabii o utilizau pentru a aromatiza carnea, deoarece acest condiment conține un ulei esențial bogat în fenol, care inhibă bacteriile responsabile de alterarea alimentelor. În prezent scorțișoara se folosește atât sub formă de batoane, cât și măcinată. Aroma și gustul său o fac potrivită atât pentru preparate dulci, cât și sărate.
La fel ca alte condimente de culoare roșiatică (cum ar fi curry-ul, turmericul, chimionul sau nucșoara), experții recomandă integrarea scorțișoarei în alimentația zilnică pentru proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante, „cu un efect benefic clar asupra tractului intestinal”, afirmă pentru CuídatePlus Alma Palau, directoarea Consiliului General al Dieteticienilor-Nutriționiști din Spania.
Beneficii digestive
Pe plan digestiv,„se știe că apa în care a fiert un baton de scorțișoară stimulează digestia lentă și greoaie, ameliorează disconfortul provocat de indigestie și reduce balonarea”, explică Palau. Ea precizează: „Nu este vorba de ceai cu scorțișoară, ci de o infuzie propriu-zisă de scorțișoară.”
Claudia Gras Sainz Pardo, membră a Comisiei de Nutriție Comunitară din Comunitatea Valenciană, adaugă: „Dincolo de proprietățile ei, ca majoritatea infuziilor, ajută la digestie și oferă o stare de relaxare — adesea asociată cu momentul de pauză pe care ni-l oferim când o preparăm și o bem în liniște”. De asemenea, „ajută la ameliorarea durerilor menstruale”.
Ce efecte are scorțișoara asupra organismului?
Palau face referire la mai multe studii care au legat consumul de scorțișoară de îmbunătățirea unor afecțiuni precum diabetul, rezistența la insulină, prevenirea cancerului sau întărirea sistemului imunitar în fața infecțiilor (în special urinare, la fel ca în cazul fructelor de pădure).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Totuși, „aceste rezultate au fost obținute în urma administrării unor cantități terapeutice de principii active, nu prin utilizarea obișnuită în bucătărie”, precizează specialista.
Cum se prepară infuzia de scorțișoară și când e bine să o consumăm?
Pentru prepararea acestei băuturi, Palau spune că pașii sunt similari cu orice altă infuzie. Ea menționează mai multe metode:
-
În 500 ml de apă clocotită, se pun două batoane de scorțișoară și se lasă la infuzat 8-10 minute (două căni de infuzie).
-
Într-un 1 litru de apă fierbinte, se adaugă două lingurițe de scorțișoară măcinată, se amestecă bine, apoi se adaugă două batoane de scorțișoară și se lasă la infuzat 10 minute (patru căni).
-
În ceaiul nostru preferat (verde, negru, roșu), după ce apa a fiert, se adaugă o linguriță de scorțișoară sau un baton, și se lasă la infuzat 5-6 minute.
Cât despre consumul zilnic, „în principiu, utilizarea scorțișoarei în alimentație sau sub formă de infuzie nu este contraindicată, atâta timp cât nu se face un abuz”, afirmă dieteticianul, și adaugă: „Administrarea sub formă de supliment, fără supraveghere și în doze excesive pe termen lung, are cu siguranță contraindicații — poate provoca toxicitate hepatică sau afectări ale metabolismului.”
În încheiere, experta recomandă consumul unei infuzii cu scorțișoară seara, înainte de culcare, pentru „a relaxa sistemul digestiv, care poate fi afectat de stres, sedentarism sau oboseală, și a facilita somnul”.
