O linguriță pe zi din aceste semințe pot elimina constipația și balonările. Cum să introduci în dieta de zi cu zi semințele de fenicul. Ceai împotriva constipației, cu efect garantat

semințe de fenicul ceai de fenicul constipație ceai împotriva constipatiei ceai impotriva balonarii semințe de fenicul în aluat ulei cu semințe de fenicul sursa foto: unsplash.com

Semințele de fenicul sunt bine cunoscute ca având numeroase beneficii pentru sănătate, iar printre acestea, stimularea digestiei. Este unul din motivele pentru care în bucătăria indiană se folosesc în mari cantități, pentru a contrasta efectele mâncărurilor extrem de condimentate. Dealtfel, plantele de fenicul sălbatic cresc cu precădere pe continentul asiatic, în Orientul Mijlociu și în zona Mării Mediterane – zonele calde.

Potrivit www.pharmeasy.in, uleiul esențial conținut în semințele de fenicul stimulează secreția enzimelor digestive și îmbunătățește digestia. Ele conțin în principal un compus numit fenchone, care are efecte antispasmodice și antiinflamatorii. Acest compus, alături de anetol, extragol și altele, ajută la combaterea constipației, balonării, acidității, crampelor și indigestiei. Efecte similare au și alte semințe de plante din aceeași familie: mărar, anason, chimen etc.

Pot avea efecte adverse în cazul integratoarelor cu extract de semințe de fenicul, în schimb consumul în cantități limitate reprezintă un adevărat panaceu pentru digestie și sănătate în general. Recomandarea generală este de a consuma circa 1-2 g de semințe pe zi, circa o linguriță. Sub formă de ceai, dar nu numai.

Iată sub ce alte forme se mai poate integra în dietă o cantitate moderată de semințe de fenicul. Pe considerentul că este indicat a le consuma și întregi, nu doar extractul, în ceai.  Pentru că, deși mici, conțin un procent important de fibre, care, la rândul lor, ajută și ele o bună digestie. În plus, este foarte aromat și conferă o notă plăcută oriunde îl adăugăm.

În ce preparate putem adăuga semințe de fenicul

În Sicilia, de exemplu, se adaugă în carnea cu care se prepară cei mai populari cârnați. Dar posibilitățile sunt mult mai multe:

-se pot prăji foarte puțin, măcina și adăuga în ulei de măsline pentru salată

-sub formă de pulbere, măcinate, se pot adăuga și în supe sau alte mâncăruri

-semințele se pot adăuga întregi în aluatul de pâine

-cu semințe de fenicul se poate aromatiza uleiul pe care îl folosim apoi pentru sosuri sau alte preparate care includ roșii dar și alte legume sau carne – de la mâncarea de cartofi și fasole la sosul pentru paste și amestecul de carne pentru chiftele

-se pot adăuga în orice amestec de condimente pentru preparate din carne sau pentru condimentele folosite la murat

În ce privește ceaiul de semințe de fenicul, se prepară cel mai simplu astfel: 1-2 lingurițe de semințe măcinate cu 200 ml apă fierbinte. Se lasă în infuzie câteva minute și se consumă cald sau rece. Unele surse acreditează ideea că dacă efectul asupra digestiei este mai intens dacă este consumat călduț.

Citește și: https://g4food.ro/tot-5-alimente-ce-pot-ajuta-in-tulburarile-digestive-precum-constipatia-si-gazele/https://g4food.ro/tot-5-alimente-ce-pot-ajuta-in-tulburarile-digestive-precum-constipatia-si-gazele/

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *