Ce se întâmplă cu pancreasul nostru dacă mâncăm pâine în fiecare zi/ Pâinea integrală este întotdeauna o alegere mai bună

pâine, Sursa foto: Pixabay / Couleur

Pâinea – alimentul care nu lipsește de pe masa românilor

Fie că o folosim pentru sandvișuri, ca acompaniament sau o înmuiem în sosul de la tocăniță. În esență, este o sursă de carbohidrați pe care o avem aproape mereu prezentă la micul dejun, gustări, prânz sau cină. Dar, chiar dacă este atât de prezentă în alimentația noastră, nu înseamnă că este și recomandată pentru o alimentație sănătoasă. Există studii care susțin că pâinea oferă doar „calorii goale”. Există multe mituri despre beneficiile sau prejudiciile pâinii, dar cert este că un consum regulat poate avea anumite consecințe asupra pancreasului nostru, arată LaRazon.

Pancreasul este un organ care îndeplinește două funcții vitale pentru corpul uman. Prima se referă la funcția exocrină sau digestivă, deoarece produce și eliberează enzime care ajută la descompunerea alimentelor în intestinul subțire. Pe de altă parte, are și o funcție endocrină, care joacă un rol cheie în reglarea nivelului de zahăr din sânge. Un pancreas sănătos permite desfășurarea corespunzătoare a ambelor funcții, ceea ce ajută la o digestie adecvată și la menținerea nivelurilor de glucoză în limite normale.

Una dintre cele mai comune afecțiuni ale pancreasului este pancreatita, o boală cauzată de inflamarea pancreasului. Aceasta apare atunci când enzimele produse pentru a digera alimentele sunt eliberate prea repede și dăunează interiorului acestui organ. Cea mai frecventă cauză a acestei afecțiuni este consumul excesiv de alcool, deși poate fi declanșată și de alți factori alimentari sau ereditari.

Atunci când cineva suferă de pancreatită, este recomandată o dietă bazată pe fructe și legume și evitarea carbohidraților cu conținut ridicat de zahăr sau făină rafinată. Ultima, fie că suferi de o afecțiune a pancreasului sau nu, forțează acest organ să lucreze excesiv pentru a stabiliza nivelurile de zahăr din sânge, iar aici intervine problema pâinii.

Din fericire, nu toate tipurile de pâine sunt dăunătoare pentru pancreasul nostru, însă pâinea albă poate fi o problemă. Făina rafinată din care este făcută conține în principal amidon, care, atunci când intră în contact cu saliva, se transformă rapid în zahăr, afectând pancreasul în mod negativ.

Este bine să mâncăm pâine în fiecare zi?

La fel ca în cazul oricărui aliment, consumul de pâine nu este dăunător în sine, dar excesul poate fi problematic. În timp ce experții recomandă consumul crescut de legume și fructe, pâinea albă intră în categoria alimentelor care trebuie consumate cu moderație, similar cu alte alimente grase sau procesate. Un consum frecvent de astfel de alimente poate crește în timp riscul de a dezvolta rezistență la insulină și alte probleme precum diabetul de tip 2.

Pâinea este o sursă importantă de carbohidrați care oferă energie corpului nostru. Dacă este sau nu sănătoasă depinde de cantitate, tipul de pâine și dieta generală pe care o avem. În timp ce pâinea integrală este opțiunea cea mai sănătoasă, deoarece conține mai multe fibre, vitamine și minerale decât pâinea albă, cea din urmă are foarte puțini nutrienți și poate provoca creșteri bruște ale zahărului din sânge, urmate de senzația de foame la scurt timp după consum.

Pâinea integrală, pe de altă parte, este bogată în fibre, ceea ce ajută la sănătatea digestivă, oferă o senzație de sațietate și ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Consumul zilnic de pâine integrală este recomandat, deoarece este o modalitate bună de a introduce fibre în alimentația noastră și de a obține toate beneficiile acesteia. Consumul frecvent de pâine integrală, în locul pâinii albe, poate fi benefic pentru sănătatea pancreasului, deoarece promovează o reglare mai stabilă a nivelului de zahăr din sânge.

Totuși, dacă pe parcursul zilei consumăm și alte surse de carbohidrați, precum ovăz, orez sau paste, trebuie să controlăm cantitatea de pâine pe care o consumăm, deoarece aceasta poate contribui la creșterea în greutate, dacă depășim necesarul caloric.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *