Când ai preparat mai multă cafea decât poți bea dimineața, e păcat să o irosești turnând-o în chiuvetă. În schimb, o poți folosi în moduri ingenioase cu aceste trucuri pentru a valorifica cafeaua rămasă, arată eatingwell.
Înainte de a începe să refolosești cafeaua, sunt câteva lucruri de luat în considerare. În primul rând, cafeaua devine tot mai acidă pe măsură ce stă și se oxidează, spune Tomas Peters, manager la cafeneaua Good Ambler din Chicago. Pentru a o păstra cât mai proaspătă, transferă cafeaua rămasă într-un recipient rezistent la căldură și etanș după ce ajunge la temperatura camerei, apoi depoziteaz-o în frigider și folosește-o în una-două zile. (Borcanele de tip mason sunt ideale.) Poți și să o congelezi în tăvițe pentru cuburi de gheață. Folosește cuburile în cafea cu gheață sau toarnă lapte cald peste ele pentru a face cafea kori-kohi.
Iată câteva idei bune să nu risipești cafeaua rămasă.
-
Prepară cafea spumată
În loc să folosești cafea instant pentru această băutură la modă, poți fierbe cafeaua preparată cu puțin zahăr, apoi să o bați câteva minute până devine spumoasă, spune Kristine-Ellis Petrik, manager de operațiuni la Java Love Coffee Roasting Co. Servește-o cu lapte vegetal peste gheață pentru o gustare de după-amiază sau adaugă cacao pentru a face un Whipped Coffee Mochaccino.
-
Aromatizează glazura
Dacă prepari o rețetă de glazură de bază, înlocuiește câteva linguri de lichid cu cafea preparată pentru un topping delicios cu aromă de cafea pentru prăjituri sau brioșe, spune Alice Williams, blogger de lifestyle sănătos la Honestly Fitness. Se potrivește perfect cu prăjitura cu ciocolată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
-
Congelează-o sub formă de cuburi de gheață
Cuburile de cafea sunt perfecte pentru a fi adăugate în cafeaua cu gheață (fără a o dilua) sau în smoothie-uri. Poți și să combini lapte sau smântână cu cafea și să congelezi mixul pentru o variantă diferită, spune Bodnariuc.
-
Amestecă un smoothie
Pune câteva cuburi de cafea în blender împreună cu pudra ta preferată de proteine (vanilie sau ciocolată sunt excelente) și puțin lapte vegetal, spune Williams. Sau folosește cafea răcită ca lichid într-un smoothie cu banane congelate, proteine și gheață.
-
Folosește-o la copt
Înlocuiește apa cu cafea rămasă în rețetele pentru deserturi precum prăjituri sau brownies, spune Peters. Funcționează mai ales pentru mixurile de prăjituri la cutie, oferindu-le o aromă bogată.
-
Pregătește un dressing pentru salată
Profită de aciditatea cafelei pentru a face un dressing de salată, combinând ulei cu un ingredient acid. Încearcă să reduci cantitatea de oțet din rețeta ta preferată de vinegretă și să folosești cafea în schimb, recomandă Peters. O vinegretă cu cafea și oțet balsamic merge de minune peste o salată cu spanac, brânză de capră, pere și nuci.
-
Transform-o într-un sos
Există mai multe sosuri care pot fi îmbunătățite cu cafeaua rămasă, dându-le o aromă specială. De exemplu, poți adăuga cafea într-un sos hollandaise pentru a duce ouăle Benedict la un alt nivel, amestecând gălbenușuri cu cafea înainte de a turna untul. Sau folosește cafea neagră în sucurile lăsate de carne pentru a prepara sos “red-eye”.
-
Prepară un cocktail
Nu ai lichior de cafea pentru un Martini sau un White Russian? Îl poți face acasă, spune Jake Barnett, cofondator al Old Fashioned Beverage & Hospitality din Kansas City. Prepară un sirop simplu bogat din cafea și zahăr brun, apoi adaugă alcool—rom, bourbon sau vodcă—și condimente precum scorțișoară și cuișoare. Lasă amestecul la infuzat câteva zile într-un borcan de sticlă în frigider. Poți folosi acest lichior în cocktailuri, pe gheață sau chiar peste înghețată, spune Barnett.
-
Pregătește un mocktail
Amestecă 120 ml de cafea rece cu puțin sirop simplu, suc de lime și un strop de tonic, apoi servește peste gheață, recomandă Jake Wagner, barista la Intelligentsia Coffee.
-
Marinează carnea
Poți frăgezi o bucată de carne mai ieftină cu o marinadă pe bază de cafea, spune Cynthia Hillson, autoarea cărții How to Feed Your Family. Redu un pahar de cafea la o treime, lasă-l să se răcească, apoi adaugă câteva linguri de sos Worcestershire, usturoi, rozmarin proaspăt, piper măcinat și câteva linguri de ulei. Poți și să adaugi puțină cafea în chili (aproximativ 60 ml pentru fiecare 500 g de carne) sau într-o friptură înainte de a o găti la foc mic, alături de supă de vită.
-
Adaug-o în aluatul de clătite sau vafe
Obține o doză dublă de cafea la micul dejun, adăugând câteva linguri de cafea la fiecare cană de aluat, în funcție de cât de intensă vrei să fie aroma, spune Williams.
-
Udă plantele din ghiveci cu ea
Probabil ai auzit că zațul de cafea este un bun fertilizator, dar și cafeaua rămasă poate fi benefică pentru plante. Diluează cafeaua cu apă (într-un raport de 1:3), apoi toarn-o peste plantele din ghivece. Cofeina este o sursă de azot, care ajută la dezvoltarea tulpinilor puternice, spune Emma Sothern, cofondatoare a Garden Zoo. Cafeaua conține și magneziu și calciu, nutrienți esențiali pentru plante. Adaugă cafea diluată o dată sau de două ori pe săptămână și vei observa îmbunătățiri.
Zatul la cafea e folosit in mai multe scopuri in ziua de azi :)))