Reducerea efectelor alcoolului asupra corpului este posibilă. Totuși, există multe mituri despre cum să scazi nivelul de alcool, iar majoritatea nu au o bază științifică și nu oferă rezultate eficiente. Efectele alcoolului pot fi diminuate prin câteva trucuri înainte și după consum, dar doar pentru a minimiza consecințele, nu pentru a le elimina complet. Urmează aceste sfaturi și vei observa că „ziua de după” va fi mult mai suportabilă și va atenua temuta mahmureală, scrie Diario de Sevilla.
Eliminarea alcoolului din corp
Organismul nostru nu funcționează la fel de rapid în eliminarea alcoolului precum în absorbția lui. Desigur, cu cât consumi mai mult alcool, cu atât va dura mai mult timp pentru a-l elimina din sânge. Primul lucru pe care trebuie să-l reținem este că nu există miracole.
Organismul are trei modalități de a elimina alcoolul: prin transpirație, prin urină sau excreție și prin respirație. Trebuie să fim realiști. Dacă ai consumat alcool, cel mai probabil acesta va rămâne în corpul tău câteva ore, cel puțin cinci sau șase.
Dacă ai exagerat cu băutura, organismul tău poate avea nevoie de până la 20 de ore pentru a elimina complet alcoolul. Așadar, dacă nu vrei ca acesta să rămână atât de mult timp în corpul tău, cel mai bine este să bei încet și cu moderație. Totuși, deși nu poți reduce instant nivelul de alcool după consum, există câteva metode care te pot ajuta să-l elimini mai repede în orele următoare.
Trucuri pentru a elimina mai repede alcoolul din corp
Înainte și în timpul consumului
Hidratează-te. Alternează alcoolul cu pahare de apă plată pentru a preveni deshidratarea celulelor. Alcoolul deshidratează, motiv pentru care mulți experimentează mahmureala.
Consumă ulei de măsline. Înainte de a bea, ia o lingură de ulei de măsline la fiecare 20 kg din greutatea corporală. Aceasta poate reduce absorbția alcoolului cu până la 50%.
Bea încet. Nu ține constant paharul în mână, deoarece vei avea tendința să bei mai mult.
Alege băuturi reci sau pune gheață în băutură. Băuturile calde sunt absorbite mai rapid în sânge.
Evită alcoolul cpmbinat cu ceva carbogazos. Alcoolul amestecat cu băuturi carbogazoase (cum ar fi ginul tonic) este absorbit mai repede.
Evită citricele. Alcoolul consumat împreună cu sucuri citrice (portocală, lămâie) trece mai repede în sânge.
Nu combina băuturi alcoolice diferite. Amestecurile pot potența efectele alcoolului.
Consumă alcool întotdeauna după ce ai mâncat. Alimentele absorb parțial alcoolul, iar consumul de mâncăruri sănătoase protejează și stomacul, pe lângă ficat.
După ce ai consumat alcool
Consumă băuturi izotonice. Acestea ajută la hidratarea organismului și la refacerea sărurilor pierdute din cauza excesului de alcool.
Fă câteva exerciții fizice. Transpirația este una dintre metodele prin care organismul elimină alcoolul. Activitatea fizică accelerează metabolismul, ajutând la eliminarea alcoolului.
Consumă alimente bogate în omega-3. Diminuează simptomele și efectele alcoolului. Sursele cele mai bune sunt peștii sălbatici, semințele de chia, semințele de in și nucile.
Hidratează-te continuu. Bea un pahar cu apă înainte de culcare, la trezire și pe tot parcursul zilei de după.
Fă un duș revigorant. Alternează apa caldă cu jeturi de apă rece pentru revitalizare.
Consumă sucuri proaspete pentru detoxifiere.
Folosește remediile tradiționale. Mănâncă o porție de ciorbă de potroace, acrită cu zeamă de varză. Murăturile sunt și ele o soluție. Împreună cu un pahar de apă vor ajuta la retenția de apă în corp și implicit la hidratare. Nu consuma însă produse cu multă sare dacă ai tensiune arterială.