Participant la ture cu caiacul în Delta Dunării: ”Toată lumea presupune că mănânc pește dimineața, la prânz și seara, dar felurile principale într-o asemenea tură sunt… conservele!” – Eugen Demetercă, blogger

Participantii la turele cu caiacul în Delta Dunării mănâncă de regulă conserve. foto @Eugen Demetercă

Delta Dunării, acest loc unic în geografia Uniunii Europene, se lasă descoperită și cu ajutorul caiacului, în cadrul unor ture de relaxare și explorare. Eugen Demetercă, blogger și fotograf, pasionat de ture cu caiacul, nu numai în Delta Dunării, dar și pe râurile interioare, cum este, de pildă, Neajlovul, a relatat recent pe blogul său care este meniul obișnuit al unor astfel de escapade în lumea apei, a stufului și a sălciilor. Contrar așteptărilor noastre, nu peștele proaspăt scos din valuri și aruncat pe grătar este mâncarea specifică acestor incursiuni. 

”Toată lumea, când aude că merg în Deltă cu caiacul, presupune că o să mănânc pește dimineața, la prânz și seara, în toate stările posibile de agregare: ciorbă, la tigaie, pe grătar, chifteluțe, prăjituri etc.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Ei bine, realitatea râde de se rostogolește de asemenea presupuneri, căci felurile principale de mâncare într-o asemenea tură sunt… conservele!

Nu de puține ori aceste conserve sunt chiar de pește, așa că presupunerile au până la urmă ceva legătură cu realitatea.

Și există o explicație!

Aceste ture cu caiacul sunt ture de relaxare activă, de explorare. E adevărat că apele pe care ne dăm sunt pline de pește dar al dracu’ pește e foarte refractar atunci când e vorba să sară singur pe gratar sau în tigaie. Așa că trebuie prins. Pentru asta ai nevoie de undițe, timp și… noroc.

După ce dai la padelă cinci-opt ore sau chiar mai mult, când ajungi la locul de campare și urlă foamea-n tine, numai de scos undița și dat la pește n-ai chef, mai ales că nu știi dacă prinzi sau nu ceva” notează Eugen pe blogul său, după o tură efectuată la începutul lunii mai.

”Iar când în tură sunt în jur de 30 de caiaciști și nu toți sunt pescari, nu e cea mai bună idee să te lași pe baza peștelui, așa-i?

Așadar… conserve! Conserve în cutii de tablă sau în plicuri, pe care le mănânci de-a gata sau le încălzești la foc, cu apă sau fără” precizează bloggerul.

Participanții la ture cu caiacul în Delta Dunării au însă parte și de o porție de mâncare la ceaun, preparată chiar de organizator. Ingredientele sunt aduse din afara Deltei Dunării și transportate cu barca, până la locul campării, la bivuac, peste noapte.

”Dar (și e un foarte important DAR aici) atunci când turele sunt organizate de AdventureTime, avem un mare as în mânecă. Nu, nu Cosma (deși e mare)! Dar da, ceaunul! Pam-pam! Și uite așa, într-o seară sau două, dăm conservele pe ce se vede mai jos:

Participantii la ture cu caiacul în Delta Dunării fac, uneori, mancare la ceaun.
foto @Eugen Demetercă

”Bine, și mâncărica asta sare și ea direct în ceaun exact la fel cum sare peștele din apele Dunării direct pe grătar”, comentează Eugen, șăgalnic.

Motiv pentru care această operațiune necesită pregătiri intensive, de la caratul ingredientelor în caiac (sau pe barca de asistență atunci când e) și până la hăcuirea și combinarea lor cu dragoste:

Participantii la ture cu caiacul în Delta Dunării pregatesc uneori mancare la ceaun.
foto @Eugen Demetercă

În această tură de 1 Mai ne-am bucurat de ceaun în două seri. În prima seară am avut o mâncărică de legume cu carne, iar în a doua paste cu parmezan.

De fiecare dată e absolut fantastic cum, atunci când e gata mâncarea, încetează orice larmă și harmalaie și nu se aud decât lingurile/furculițele-n castrone, mormăituri de extaz culinar și chiar și o apreciere verbală pe ici, pe colo. Și pe bună dreptate, căci mâncarea la ceaun nășită de Mădă n-are egal!”.

Uneori, însă, participanții la turele de caiac au parte și de o masă cu pește, la vreo pensiune care le iese în cale:

Masă cu pește în Delta Dunării.
foto @Eugen Demetercă

”Se mai întâmplă și să dăm dreptate celor care când aud de Deltă se gândesc la mese întinse cu pește” recunoaște Demetercă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *