Ce beneficii aduce organismului apa cu lămâie/Atenție, poate să aducă și unele efecte secundare

apa cu lamaie Sursa foto: Pexels

Apa cu lămâie are efecte benefice, printre care aportul de vitamina C și antioxidanți. Dar pe lângă asta, consumând apă cu lămâie, vom fi tentați mai puțin să consumăm alte băuturi îndulcite, depsre car eștim că sunt cele mai dăunătoare sănătății.

Însă potrivit healthline.com, pe lângă beneficii, consumul de apă cu lămâie are și câteva efecte secundare.

Valori nutritve

Un pahar cu apă în care am stors o lămâie medie,  conține:

  • 10,6 calorii
  • 21% din doza zilnică recomandată de vitamina C
  • 2% din doza zilnică recomandată de folat
  • 1% din doza zilnică recomandată de potasiu
  • 1% din doza zilnică recomandată de vitamina B1
  • 1% din doza zilnică recomandată de vitamina B5
  • 0,5% din doza zilnică recomandată de vitamina B2

Apa cu lămâie favorizează hidratarea

Bea suficientă apă, deoarece este esențială pentru sănătatea generală. Este esențial să bei suficientă apă, pentru prevenirea deshidratării, care este o problemă medicală ce poate provoca o serie de simptome neplăcute.

Simptomele deshidratării:

  • oboseală
  • sete în exces
  • pielea si buzele uscate
  • dureri de cap
  • palpitații cardiace
  • supraîncălzire
  • constipație

Nu tuturor le place gustul apei plate, așa că adăugarea sucului de la o lămâie în apă te poate ajuta să bei mai mult.

Specialiștii din cadrul Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale recomandă ca adulții să consume, pe zi, șase până la opt pahare de apă, de circa 200 de ml fiecare.

Apa cu lămâie este o sursă bună de vitamina C

Citricele, îm special lămâile, conțin vitamina C, care este un antioxidant. Acesta protejează celulele de radicalii liberi, care sunt molecule ce provoacă inflamație în corp și pot duce la o serie de boli.

Vitamina C poate juca, de asemenea, un rol cheie în alte procese, cum ar fi:

  • sintetizarea colagenului și L-carnitinei
  • metabolismul proteinelor
  • regenerarea altor antioxidanți
  • întârzierea anumitor tipuri de cancer și boli cardiovasculare
  • care absorb fierul
  • producerea de hormoni

Carența de vitamina C poate cauza:

  • susceptibilitate crescută la infecții
  • uscarea gurii, a pielii și a ochilor
  • oboseală
  • insomnie
  • slăbirea dinților

Apa cu lămâie poate susține pierderea în greutate

Consumul de apă cu lămâie te poate ajuta să crești aportul de apă, ceea ce este, adesea, recomandat ca parte din strategia de slăbire.

Într-un studiu din 2018, cercetătorii au descoperit că participanții cărora li s-a recomandat să bea apă înainte de a lua masa au consumat mai puține alimente decât atunci când au fost instruiți să seervească masa fără „preîncărcare” cu apă.

Apa cu lămâie, alternativă sănătoasă la băuturile cu zahăr

Băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucurile carbogazoase, băuturile pentru sportivi și cele energizante conțin cele mai multe zaharuri adăugate.

Zaharurile adăugate sunt folosite pentru a ajuta la:

  • conservarea alimentelor și a băuturilor
  • menținerea texturii, vâscozității și culorii
  • generarea unui gust mai plăcut pentru consumator

Băuturile îndulcite cu zahăr poate crește riscul de a dezvolta:

  • creștere în greutate
  • obezitate
  • diabet de tip 2
  • boli de inimă
  • boli de rinichi
  • boli de ficat
  • carii dentare
  • gută

Așadar, apa cu lămâie poate fi o alternativă sănătoasă și naturală pentru a-ți potoli setea și pofta de dulce.

Acidul citric ajută la prevenirea pietrelor la rinichi

Acidul citric din lămâi poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi. Explicația este că citratul, o componentă a acidului citric, face urina mai puțin acidă și poate chiar sparge pietrele mici.

Amestecarea cu apă a 100 ml de concentrat de suc de lămâie, ca remediu alimentar complementar, alături de alte medicamente, poate preveni apariția pietrelor la rinichi.

Apa cu lămâie poate stimula digestia

Consumul de apă cu lămâie, înainte de masă, poate favoriza și îmbunătăți digestia.

Într-un mic studiu din 2022, cercetătorii au descoperit că acidul citric din sucul de lămâie a ajutat la creșterea secreției de acid gastric. Acesta este un lichid digestiv produs în stomac care  ajută corpul să descompună și să digere alimente.

Într-un alt studiu din 2021, ce s-a desfășurat pe durata a patru săptămâni, participanții au băut 300 de ml de apă sau apă cu lămâie, înainte de a mânca. Au fost colectate probe de scaun înainte și după perioada de testare și a fost analizată microbiotica intestinală a participanților. Autorii studiului au descoperit că aportul de apă cu lămâie înainte de masă pare să favorizeze digestia și să stimuleze peristaltismul intestinal (contracțiile sub formă de valuri care ajută la deplasarea alimentelor prin tractul digestiv).

Efectele secundare ale consumului frecvent de apă cu lămâie

Apa cu lămâie este, în general, sigură pentru consum, dar există câteva posibile efecte secundare de care trebuie să fim conștienți. Un studiu din 2015 sugerează că acidul citric, care se găsește în lămâie și sucul de lămâie, poate eroda smalțul dinților, dacă bei apă cu lămâie pe termen lung.

Pentru a limita riscul, bea apă cu lămâie printr-un pai și apoi clătește-ți gura cu apă plată. În plus, citricele pot crește producția de acid gastric și pot provoca arsuri la stomac.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *