Ce alimente afectează microbiota intestinală/ Nutriționiștii explică de ce microbiota poate influența apariția multor boli

microbiota Sursa foto: Pexels

Cercetătoarele științifice Mariola Melero și María Leyva dezvăluie semnalele pe care le transmit corpul și mintea atunci când apare o alterare a echilibrului microorganismelor din interiorul nostru.

Echilibrul microbiotei – acel ansamblu de bacterii, viruși, ciuperci și alți microbi care locuiesc în interiorul nostru – este esențial pentru sănătate. Când acest echilibru se schimbă, ceea ce este cunoscut sub numele de disbioză, pot apărea simptome precum balonare abdominală, gaze, modificări ale tranzitului intestinal, dureri abdominale, apariția intoleranțelor alimentare sau chiar probleme mentale, cum ar fi tulburările de comportament, anxietatea, depresia sau chiar tulburările de neurodezvoltare, explică Mariola Melero, dietetician-nutriționist și licențiată în biologie, și María Leyva, licențiată în farmacie și nutriție umană.

Aceste două experte au explicat pentru ABC de ce microbiota poate influența apariția multor boli și, la rândul ei, multe patologii pot altera microbiota.

În primul rând, ele au explicat ce alimente protejează microbiota

Alimentele care protejează microbiota sunt cele naturale, bogate în fibre prebiotice, precum leguminoasele, cerealele integrale, fructele și legumele. Alimentele ultraprocesate, bogate în zaharuri și grăsimi animale, sunt dăunătoare pentru microbiotă.

Deci trebuie să consumăm diverse tipuri de fasole, mazăre, năut sau linte, să alegem pâinea integrală în detrimentul celei albe și să punem în farfurie cât mai multe tipuri de vegetale.

Zahărul adăugat, sub toate formele sale, trebuie evitat sau exclus, fast-food-ul eliminat, alimentele preambalate verificate (eticheta conține toate informațiile de care avem nevoie) să nu includă zahăr sau grăsimi rele.

Ce alți factori externi afectează microbiota

Stresul și afectarea creierului. Psihobiomul

Când vorbim despre axa intestin-creier, putem să ne imaginăm, așa cum sugerează Melero, un drum cu dublu sens, astfel încât tot ce se întâmplă în creier afectează intestinul și invers. Microbiota și creierul comunică prin diverse căi, precum sistemul imunitar, sistemul nervos și cel circulator. Stresul cronic poate afecta calitatea, diversitatea și cantitatea microbiotei, precum și metabolitele pe care aceasta le produce.

Intestinul este considerat cel mai important organ imunitar și al doilea ca număr de neuroni. Conexiunea intestin-creier se face prin direcții endocrine, imunitare și neuronale. Microbiota produce metaboliți esențiali pentru funcționarea corectă a organismului, dar dacă se alterează, va produce metaboliți nocivi.

Psihobiomul este format din bacterii intestinale care comunică direct cu sistemul nervos și creierul, producând neurotransmițători care influențează starea de spirit. Psihobioticele sunt probiotice care vizează axa intestin-creier, având efecte pozitive asupra cogniției, emoțiilor și somnului.

Ritmurile circadiene

Ritmul circadian reglează procese fiziologice, iar dereglările acestuia și ale microbiotei pot declanșa boli. Odihna nocturnă și un program regulat de mese sunt benefice pentru microbiota, care urmează un ciclu zilnic de producere a moleculelor esențiale.

Exercițiilor fizice și contactul cu natura

Există o influență bidirecțională între microbiotă și exerciții fizice. Activitatea fizică îmbunătățește diversitatea microorganismelor din flora intestinală, contribuind la o mai bună funcționare metabolică și imunitară.

Contactul cu natura și spațiile verzi are un impact pozitiv asupra microbiotei, crescând diversitatea bacteriilor benefice și îmbunătățind sănătatea generală, inclusiv a microbiotei pielii.

Animalele de companie

Animalele de companie pot îmbunătăți diversitatea microbiotei intestinale, mai ales la copii, reducând riscul de boli alergice și metabolice.

Automedicația și toxinele din mediu

Antibioticele și alte medicamente pot afecta grav microbiota, motiv pentru care este esențial să evităm automedicația și să consultăm un specialist pentru a lua probiotice în timpul saudupă tratamente.

La rândul lor, toxinele din mediu, cum ar fi metalele grele, pot altera microbiota și funcția sa de barieră. Probioticele pot reduce absorbția acestor metale și ajuta la detoxifiere.

În concluzie, o alimentație corectă, un stil de viață sănătos, evitarea toxinelor și utilizarea responsabilă a medicamentelor sunt esențiale pentru a menține echilibrul microbiotei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *