O criză globală de sănătate mintală se profilează la orizont – demența. Aceasta este o afecțiune care poate fi cauzată de o serie de boli care distrug treptat celulele nervoase și deteriorează creierul, ducând la un declin al funcțiilor cognitive, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), transmite CNBC.
Odată cu progresul medicinei, al științei și al tehnologiei, oamenii trăiesc o viață mai lungă, iar populația îmbătrânită a lumii crește într-un ritm fără precedent, ceea ce crește riscul apariției unui număr mai mare de persoane care trăiesc cu demență.
„Pe măsură ce populația globală de adulți în vârstă continuă să crească, se așteaptă ca și numărul persoanelor care trăiesc cu demență să crească, ajungând la aproximativ 139 de milioane de cazuri de demență până în anul 2050”, potrivit unui raport recent. În 2023, la nivel mondial, existau peste 55 de milioane de persoane cu demență, potrivit OMS.
Până în 2050, populația de persoane cu vârsta de 65 de ani și peste se va dubla, ajungând la 2,1 miliarde de persoane, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Riscuri de demență
„În prezent, demența este a șaptea cauză de deces și una dintre principalele cauze de dizabilitate și dependență în rândul persoanelor în vârstă la nivel mondial”, potrivit OMS, cu aproape 10 milioane de cazuri noi de demență în fiecare an.
Deși nu există un tratament pentru această afecțiune, potrivit unei cercetări publicate în 2023 de OMS, psihologii și cercetătorii depun eforturi pentru a preveni apariția ei.
În timp ce vârsta este încă cel mai puternic factor de risc cunoscut pentru demență, cercetătorii au descoperit un set de 12 „factori de risc potențial modificabili”, potrivit raportului din 2020 al Comisiei The Lancet:
- Nivelul de educație (cu cât este mai scăzut, cu atât este mai mare riscul)
- Hipertensiunea arterială
- Deficiențele auditive
- Fumatul
- Obezitatea
- Depresia
- Inactivitatea fizică
- Diabetul
- Contactul social scăzut
- Consumul excesiv de alcool
- Leziunile cerebrale traumatice
- Poluarea aerului
Mulți dintre acești factori de risc sunt provocați de o alimentație nesănătoasă.
„Împreună, cei 12 factori de risc modificabili reprezintă aproximativ 40% din cazurile de demență la nivel mondial, care, în consecință, ar putea fi teoretic prevenite sau întârziate”, potrivit The Lancet.
Citește și: Studiu: Mai mult ulei de măsline în dietă poate ajuta la reducerea riscului de a muri de demență
În timp ce statutul socio-economic și nivelul de educație pot avea un impact asupra apariției demenței, în special la începutul vieții, mai multe alte riscuri pot fi evitate, potrivit studiului.
„Ceea ce știm în prezent este că ceea ce este bun pentru inima ta este bun pentru creierul tău și asta pentru că există o mulțime de factori de risc vasculari pentru demență”, a declarat Timothy Singham, psiholog clinician și lector principal adjunct la Universitatea Națională din Singapore, pentru CNBC Make It.
Așadar, lipsa de exerciții fizice, consumul de alimente nesănătoase, lipsa somnului, consumul excesiv de alcool, precum și fumatul pun presiune asupra creierului și riscă să dezvolte deficiențe viitoare, la fel cum acestea reprezintă un risc pentru inimă, a spus Singham.
În timp ce un corp sănătos poate atenua riscurile de demență, o minte sănătoasă nu este mai puțin importantă.
Cum se pot reduce riscurile
Iată cinci „factori de protecție” cheie sau lucruri pe care oamenii le pot face pentru a ajuta la prevenirea apariției demenței:
- Mâncarea sănătoasă
- Activitate fizică regulată
- Construirea unei rețele de sprijin sănătoase
- O bună igienă a somnului
- Găsirea unor modalități de a regla stresul și emoțiile
„Sănătatea ta mintală suferă foarte repede dacă nu ești – fizic activ, nu apuci să respiri, nu apuci să vezi prea mult natura, ești închis în birou sau acasă toată ziua”, a spus Singham.
În plus, este esențial să vă construiți o rețea de susținere sănătoasă, nu doar online, ci și în persoană.
„Cred că mulți tineri se bazează pe rețelele lor sociale online – dar nu trebuie să renunțăm la întâlnirile față în față cu prietenii”, a declarat Ng Ai Ling, director adjunct și consilier principal la Viriya Community Services pentru CNBC Make It.
„Celălalt lucru pe care i-aș încuraja pe tineri să îl facă este să aibă o igienă a somnului foarte disciplinată și bună, pentru că creierul nostru chiar are nevoie să se odihnească”, a spus Ng. Ea sugerează să dormiți cel puțin șapte ore în fiecare noapte.
În cele din urmă, găsirea unor modalități de a regla emoțiile și stresul este crucială. Găsirea unui ajutor profesional atunci când este necesar sau apelarea la rețeaua de sprijin sunt modalități de a vă proteja sănătatea mintală.