În 2024, importurile totale de produse agricole ale României au continuat să crească, ajungând la o valoare estimată de 15,3 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 4,7% față de 2023, relevă raportul Exporter Guide Annual realizat de USDA (United States Department of Agriculture).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Dintre acestea, aproximativ 80% au fost importuri din state membre ale Uniunii Europene, indicând o ușoară schimbare, dar totodată o dependență semnificativă de comerțul intra-UE. Germania, Ungaria, Polonia și Țările de Jos au rămas printre principalii parteneri comerciali ai României în 2024, iar Ucraina a continuat să joace un rol important, deși fluctuant, în anumite categorii.
Principalele categorii de produse importate și exportate
Carnea, produsele lactate, cerealele, semințele oleaginoase și băuturile au rămas principalele categorii de produse importate.
În același timp, exporturile agricole ale României, constând în principal din cereale, semințe oleaginoase, animale vii și grăsimi, au atins o valoare estimată de 11,7 miliarde de dolari în 2024, înregistrând o scădere de 11,3%.
Statele Unite s-au clasat pe locul 23 în rândul furnizorilor mondiali de produse alimentare și agricole pentru România în 2024. Printre cele mai importate produse din SUA s-au numărat preparate alimentare, boabe de soia, băuturi alcoolice, fructe cu coajă lemnoasă, semințe oleaginoase și fructe, printre altele.
Produsele americane ajung în România fie direct din Statele Unite (în principal produsele vrac și cele intermediare), fie sunt transbordate prin alte porturi de intrare din vestul UE, precum Italia, Țările de Jos și Germania – ceea ce este cel mai frecvent în cazul produselor destinate consumului final.