Cât de multă proteină este prea multă? 6 semne că ar trebui să reduci consumul, potrivit dieteticienilor

proteine, consum, efecte consum proteine, semne Sursa foto: Pixabay/RitaE

Proteinele sunt unul dintre cei trei macronutrienți de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa. Ele sunt responsabile pentru susținerea funcției imunitare, a funcției celulare și a reparării țesuturilor, furnizează energie și chiar transportă alți nutrienți.

Recent, s-a vorbit mult despre faptul că nu se consumă suficiente proteine, în special pe rețelele de socializare. Lipsa acestora poate duce la oboseală, la o vindecare lentă a rănilor, la scăderea imunității și la epuizarea mușchilor, a declarat Vandana Sheth, dietetician autorizat, pentru Today.com.

Dar chiar și proteinele au limitele lor. Proteinele trebuie consumate în combinație cu alți nutrienți, nutrienți pe care s-ar putea să îi pierdeți dacă exagerați în privința proteinelor.

Cât de multă proteină este prea multă?

Cum știi dacă exagerezi? Potrivit dieteticienilor, există semne la care trebuie să fii atent și consecințe dacă le ignori.

Câte proteine ar trebui să mănânc în fiecare zi?

Cantitatea de proteine pe care ar trebui să o consumi zilnic depinde de greutatea ta. „Cantitatea de proteine recomandată este de 0,8 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală”, a spus Keri Gans, dietetician autorizat și autoare a cărții „The Small Change Diet”, pentru Today.com. „Totuși, aceasta este cantitatea minimă necesară”, subliniază ea.

S-ar putea să ai nevoie de mai multe proteine dacă ești însărcinată, caz în care ar trebui să mănânci cel puțin 1,1 grame pe kilogram de greutate corporală. Persoanele în vârstă ar trebui să vizeze 1,2 grame pe kilogram de greutate corporală. Iar pentru sportivi, acest număr crește chiar mai mult, până la 1,8 grame pe kilogram de greutate corporală.

Nevoile tale de proteine depind de activitățile zilnice, de locul de muncă, de condițiile de sănătate și de vârstă, adaugă Sheth. „Este foarte important să îți înțelegi nevoile personale unice și să obții o recomandare personalizată de la un dietetician nutriționist înregistrat”, spune ea.

Poate fi dăunător să mănânci prea multe proteine?

Da, consumul de prea multe proteine poate fi dăunător, spun experții.

În primul rând, unele alimente bogate în proteine, cum ar fi carnea roșie, pot crește riscul de boli de inimă și de cancer, potrivit American Heart Association și American Cancer Society.

În al doilea rând, consumul de prea multe proteine poate duce la probleme renale, probleme digestive, deshidratare și creștere în greutate, spune Sheth.

În cele din urmă, deoarece proteinele te mențin sătul pentru mai mult timp, consumul unei cantități mari de proteine înseamnă probabil că mănânci mai puține alimente care au alți nutrienți importanți, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale, care furnizează carbohidrați, fibre și alte vitamine și minerale importante, spune Gans.

Câte grame de proteine sunt prea multe pe zi?

Să mănânci mai mult de 2 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală este probabil prea mult, cu excepția cazului în care stilul tău de viață sau o afecțiune de sănătate o necesită, spune Gans. Deși nu este o regulă definitivă, acest ghid general te poate ajuta să știi când să cauți semne că mănânci prea mult.

Realitatea este, totuși, că majoritatea oamenilor nu mănâncă suficiente proteine. Așadar, este o idee excelentă să încerci să încorporezi mai multe în dieta ta cu alimente nutritive și bogate în proteine, cum ar fi curcanul, tonul, iaurtul grecesc, brânza de vaci, tofu și semințele de chia.

proteine, consum, efecte consum proteine, semne
Iaurtul grecesc, sursă sănătoasă de proteine. (Sursa foto: Pixabay/Schäferle)

Dacă ai îndoieli dacă mănânci prea multe sau prea puține proteine, discută cu un dietetician autorizat.

Cât de mult înseamnă prea multe proteine pentru femei? Dar pentru bărbați?

Gans spune că linia directoare aproximativă de 2 grame se aplică atât bărbaților, cât și femeilor.

Sunt 200 de grame de proteine pe zi prea multe?

Răspunsul depinde de greutatea, vârsta și nivelul de activitate. Consumul a 200 de grame de proteine pe zi ar depăși limita de 2 grame pe zi pentru oricine cântărește mai puțin de 100 de kilograme. Dar 200 de grame ar putea fi o cantitate potrivită pentru unele persoane foarte active.

Concluzia este să discuți cu un dietetician înregistrat sau cu un alt profesionist în domeniul sănătății dacă ești îngrijorat că mănânci prea multe proteine.

Care sunt simptomele excesului de proteine?

În timp ce un dietetician te poate ajuta să îți dai seama dacă exagerezi cu proteinele, există câteva semne pe care le poți căuta, spune Sheth:

  • Deshidratare
  • Urinare crescută
  • Pietre la rinichi
  • Diaree
  • Constipație
  • Creștere în greutate (deoarece alimentele bogate în proteine sunt adesea bogate în calorii)

Dacă stabilești că aportul tău de proteine este prea mare cu ajutorul unui profesionist, acesta va arunca probabil o privire la rinichii tăi pentru a evalua funcția lor.

Mergând mai departe, urmărește o dietă mai echilibrată. Caută mai multe opțiuni de proteine slabe și alte alimente bogate în fibre, carbohidrați, vitamine, minerale și grăsimi pentru un echilibru mai sănătos al tuturor substanțelor nutritive de care are nevoie organismul tău.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Ne plangem ca mancam multa proteina, dar in realitate nu se intampla acest lucru, scrie chiar si in articol. Se mananca mult mai mult carbohidrati si zaharuri. Iar perioadele de “post” sunt un dezastru din punct de vedere nutrionist pentru multa lume pentru ca mananca numai prostii. Dar sigur o sa ne salveze tofu si semintele de chia, produse romanesti traditionale…
    La inceputul articolului spune 1,8g proteina per kg la persoane active si mai jos scrie 2 g recomandare generala….
    P.S. 200g de proteina inseamna in jur de 600 – 700 g de carne de porc
    P.S. Proteinele SINGURE nu aduc crestere in greutate, ci dimpotriva pierzi greutate, vezi dieta Dukan.

    • 👍,din păcate jurnalistul…nu este verificat de un nutriționist ! A ieșit un ghiveci..din multiple surse de inspirație ! Educația de prevenție începe cu profesioniști, altfel … divagăm superficialul , între noi ,cititorii !

      .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *