Este puțin probabil ca simpla solicitare adresată pasagerilor avioanelor din Marea Britanie de a nu mânca nuci să prevină o reacție alergică în timpul zborului, însă curățarea scaunului cu un șervețel umed ar putea să o facă, susțin specialiștii în alergii, într-o analiză a celor mai recente dovezi, relatează BBC.
Bucățile mici de mâncare se pot lipi adesea de scaune, tăvi și ecrane și pot fi transferate de pe mâini în gură sau pe față.
Atunci când timpii de rotație între zboruri sunt scurți și există puțin timp pentru curățarea cabinei pasagerilor cu alergii alimentare ar trebui ca acestora să li se permită să se îmbarce primii și să își curețe singuri scaunul, recomandă experții. Autoritatea Aviației Civile din Regatul Unit a cerut experților să analizeze riscurile zborurilor pentru persoanele cu alergii alimentare.
Există o percepție comună conform căreia particulele de arahide se pot răspândi prin aer într-un avion, iar companiile aeriene roagă adesea pasagerii să nu mănânce nuci la bord. Dar profesorul Paul Turner, expert în alergii la Imperial College din Londra, a declarat că pasagerii nu ar trebui să-și facă griji cu privire la transmiterea alimentelor în aer.
“Nu am găsit nicio dovadă că particulele de nuci ar putea călători prin sistemul de ventilație al cabinei de pe avioane și ar putea provoca reacții”, a spus el.
“În plus, marea majoritate a persoanelor cu alergii alimentare nu reacționează la mirosul de alimente, chiar dacă sunt alergice la cantități foarte mici”.
Aerul circulă prin cabină, iar sistemele eficiente de filtrare elimină marea majoritate a prafului, vaporilor și particulelor alimentare din aerul pe care îl respiră pasagerii, se arată în studiu. Aerul este schimbat complet la fiecare trei-patru minute în timpul unui zbor. În spitale și săli de clasă, acest lucru se întâmplă la fiecare 10 minute.
Interzicerea fructelor cu coajă lemnoasă în timpul zborurilor poate da pasagerilor alergici un fals sentiment de siguranță, afirmă autorii în revista BMJ Archives of Disease in Childhood.
“Mai întâi la bord”
Pericolul real provine de la pasagerii zborurilor anterioare care lasă reziduuri de arahide pe scaune, tăvițe, podea și ecrane. Dacă scaunele nu sunt curățate corespunzător între zboruri, bucăți mici de alune pot ajunge pe mâinile și pe fața următorului pasager, se arată în studiu.
“Dacă persoanele alergice la alimente se pot îmbarca primele și au timp să își curețe scaunul cu un șervețel pentru copii sau un șervețel antibacterian, este mult mai puțin probabil să aibă reacții accidentale”, a declarat profesorul Turner.
“Sigur pentru toată lumea”
Persoanele expuse riscului la reacții alergice care le pot pune viața în pericol, cunoscute sub numele de anafilaxie, ar trebui să aibă întotdeauna asupra lor două stilouri cu adrenalină, se arată în studiu. Iar companiile aeriene ar trebui să ia în considerare păstrarea unei rezerve la bord în caz de urgență și să aibă politici clare privind alergiile alimentare pe site-ul lor.
Allergy UK a declarat că transportul aerian “trebuie să fie sigur pentru toată lumea”.
“Aceasta înseamnă să înțelegem și să sprijinim nevoile celor care trăiesc cu alergii severe, care adesea trebuie să călătorească cu un nivel ridicat de anxietate”, a declarat directorul executiv al organizației, Simone Miles.
Simon Williams, director executiv al organizației Anaphylaxis UK, a declarat: “Un mesaj cheie de reținut este importanța ca pasagerii să își curețe zona scaunului, inclusiv tava și ecranul de pe spătar”.
Aproximativ unul din 50 de copii și unul din 200 de adulți din Regatul Unit au o alergie la nuci, potrivit organizației caritabile.