Acești cartofi cu sos verde sunt o rețetă economică dar interesantă, cu gust, simplu de preparat. Poate fi un fel principal, pentru cine vrea să urmeze postul sau vrea să mănânce seara ușor. Dar pot fi și pe post de garnitură, pe lângă un aliment proteic, precum carnea de pui pe grill, o feli de feta sau de telemea, un ou fiert sau chiar o conservă de sardine sau hering în ulei.
Nu este altceva decât cartofi sotați într-un sos din legume și verdețuri de culoare verde, care toate împreună reușesc să confere multă aromă. La care contribuie și un strop de vin alb și de usturoi. Merită încercat pentru a descoperi toate calitățile acestui fel de mâncare britanic dar care pare mai degrabă inspirat din bucătăria mediteraneană. E gata totul în mai puțin de 1h. Și e mult mai interesantă decat poate lăsa să se înțeleagă o poză, care nu poate da mai departe și aroma.
Ingrediente pentru 4 persoane
1kg de cartofi sau chiar mai mult
1 ceapă
2-3 căței de usturoi
1 ardei kapia verde
1 legătură pătrunjel verde
1 lingură de făină de grâu
50 ml ulei
50 ml vin alb
sare, piper
Procedeu
Se curăță ceapa și se taie subțire, în stil julienne. Se taie și ardeiul la fel.
Încălzim acum uleiul într-o oală antiaderentă și adăugăm ceapa și ardeiul. Le sotăm la foc mic, circa 10 minute, sub capac, amestecând din când în când.
În acest timp, curățăm cartofii și îi tăiem felii ca la oricare mâncare de cartofi.
Când ceapa și ardeiul s-au înmuiat suficient, adăugăm cartofii în oală, completăm cu puțină apă și paharul cu vin, apoi puțină sare. Fără să amestecăm, lăsăm sub capac la foc mic circa 10 minute.
În acest timp, curățăm și zdrobim cățeii de usturoi, iar pasta obținută o amestecăm cu o lingură de făină și un strop de apă, până obținem o consistență cremoasă.
Când cartofii sunt aproape gata, adăugăm amestecul în oală, împreună cu pătrunjelul tăiat mărunt.
Se mai lasă câteva minute tot la foc mic și e gata.
Pătrăm puțin pătrunjel, pe care îl adăugăm în farfurie, împreună cu piper măcinat proaspăt. Dacă vrem și un plus de proteine, putem adăuga deasupra în farfurie și fulgi de drojdie nutrițională.
Apoi, mai au și italienii cartofi cu salsa verde, în alt stil, reci. Cartofi fierti și răciți, peste care se adaugă un sos de vară rece, din pătrunjel și alte câteva ingrediente.