Peste 80% dintre români consumă carne de pui cel puţin o dată pe lună, consolidându-i poziţia ca aliment de bază, iar 76% dintre ei spun că ar cumpăra pui crescut lent, dacă ar avea acces facil la acest produs în magazine, relevă un studiu dat vineri publicităţii. Carnea de pui rămâne un aliment esenţial în dieta românilor, însă tot mai mulţi consumatori cer transparenţă şi standarde mai ridicate privind bunăstarea animalelor.
Un nou studiu realizat de MKOR pentru Asociaţia FREE arată că 3 din 4 români (76%) ar cumpăra pui crescut lent, dacă ar avea acces facil la acest produs în magazine, transmite Agerpres. „Peste 80% dintre români consumă carne de pui cel puţin o dată pe lună, consolidându-i poziţia ca aliment de bază. 51% spun că mănâncă mai mult pui decât în urmă cu un an, invocând gustul, accesibilitatea şi versatilitatea acestui tip de carne. Însă, odată cu creşterea consumului, cresc şi aşteptările faţă de calitate şi transparenţă”, arată studiul „Consumatorul modern şi alegerile etice: Pui crescuţi în condiţii de bunăstare”.
Jumătate dintre persoanele chestionate spun că și-au schimbat obiceiurile de consum în ultimul an
Potrivit sursei citate, consumatorii români devin tot mai conştienţi de implicaţiile alegerilor alimentare. Peste 59% consideră esenţial ca puii să fie crescuţi fără acceleratori de creştere, iar 1 din 5 se declară îngrijoraţi de impactul metodelor industriale asupra sănătăţii. În plus, jumătate dintre consumatori declară că şi-au schimbat obiceiurile de consum în ultimul an, mulţi dintre ei în favoarea produselor considerate mai sănătoase sau mai etice.
Deşi 95% dintre consumatori declară că verifică eticheta atunci când cumpără carne de pui, doar jumătate spun că informaţiile oferite sunt suficiente pentru a lua o decizie corectă. Testările realizate în cadrul cercetării au arătat că informaţiile pozitive sunt vizibile pe ambalaje, în timp ce acelea negative sunt omise. Acest lucru a generat sentimentul de înşelare în rândul consumatorilor.
Confuziile generate de etichetele fără un standard comun
„Mi-e clar acum că lipsa de informaţii a creat un stil de cumpărare foarte greşit. Dacă toate aceste detalii ar fi disponibile pe etichetă, dacă ar exista un standard, ar deveni un criteriu de selecţie important. Aş prefera puiul bio, chiar şi la un preţ mai mare”, a spus un participant la focus grup, din categoria de vârstă 25 – 35 ani.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Expresiile „creştere lentă”, „pui convenţional”, „natural” sunt percepute diferit de la un ambalaj la altul. Doar 24% dintre români înţeleg ce presupune creşterea convenţională, în timp ce “puiul cu creştere rapidă” e intuit corect de 83%. Lipsa de standardizare şi absenţa unor informaţii cheie, precum viteza de creştere, densitatea din ferme sau tratamentele aplicate, alimentează neîncrederea, indică studiul. Astfel, 76% dintre respondenţi ar cumpăra carne de pui cu creştere lentă, dacă aceasta ar fi disponibilă.
„Dorinţa e clară: românii îşi doresc opţiuni care susţin un stil de viaţă mai sănătos şi o relaţie mai responsabilă cu mediul şi animalele. Există o cerere clar exprimată pentru transparenţă, etichetare comparabilă şi produse crescute în condiţii superioare de bunăstare”, menţionează realizatorii cercetării.
Prețul mai mare nu este un obstacol, dacă se reflectă în calitate
Aceştia spun că preţul nu este un impediment major, consumatorii fiind dispuşi să plătească între 23 şi 30 lei/kg pentru puiul cu creştere lentă, dacă informaţiile despre provenienţă şi condiţii de creştere sunt clare şi transparente.
„Consumatorii merită să aibă acces la informaţii clare şi transparente pentru a putea face alegeri conştiente şi corecte la raft. În prezent, menţiunile obligatorii de pe etichete nu oferă clarificări despre condiţiile reale în care au fost crescuţi puii. Termeni precum „crescut la sol” pot crea impresia greşită că animalele au avut acces la aer liber, deşi nu este cazul. Interesul pentru pui crescuţi în condiţii bune, proveniţi din surse etice, este tot mai mare, ceea ce indică o schimbare semnificativă pe piaţă, iar în acest context, producătorii vor trebui să , acorde o atenţie sporită transparenţei, calităţii şi certificărilor”, a afirmat Alexandra Ştefan, Managerul de proiect al Asociaţiei FREE Animals.
Aceste schimbări de comportament confirmă că sustenabilitatea devine un criteriu din ce în ce mai important în deciziile de cumpărare ale românilor şi deschide în acelaşi timp oportunităţi pentru producători şi retaileri, concluzionează studiul. Raportul are drept scop de a înţelege mai bine obiceiurile, percepţiile şi aşteptările consumatorilor români în privinţa cărnii de pui şi a etichetării și a fost realizat în perioada martie – aprilie 2025.