Cânepa, „aurul verde” care, speră Franța, va contribui la reducerea emisiilor de carbon

canepa, franta, emisii, dioxid de carbon Sursa foto: Wikimedia Commons (colaj G4Food)

Planta cannabis sativa, cunoscută sub numele de cânepă, are o istorie îndelungată, care datează din epoca medievală. Utilizarea sa în Franța a atins apogeul în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, când a fost esențială pentru fabricarea pânzei și a frânghiilor pentru nave, transmit RFI.

Până în 1830, suprafața cultivată ajunsese la 173.000 de hectare. Cu toate acestea, creșterea în popularitate a materialelor sintetice la mijlocul secolului al XX-lea și legislația restrictivă anti-marijuana, în special în SUA, au dus la un declin semnificativ al cultivării cânepei. În ciuda conținutului scăzut de THC (0,3% sau mai puțin), cânepa a fost asociată cu drogurile, ceea ce a dus la interzicerea sa pe scară largă până în anii 1970.

În Franța, producția a scăzut până la un minim de doar 300 de hectare, planta fiind folosită în principal pentru hârtie în regiunea Aube. Cu toate acestea, rezistența sa la fluctuațiile de temperatură și la secetă a dus la renașterea cannabis sativa în Hexagon. În ultimul deceniu, suprafața cultivată cu cânepă în Franța s-a triplat, ajungând la 24.000 de hectare, făcând din Franța al treilea cel mai mare producător la nivel mondial și principalul producător din Europa.

Creșterea rapidă a cânepei – până la trei metri în cinci luni -, rezistența sa la dăunători și boli, precum și eficiența sa ca rezervor de carbon (sechestrând până la 15 tone de CO2 pe hectar) evidențiază beneficiile sale pentru mediu. Planta este utilizată într-o varietate de domenii, de la produse alimentare și cosmetice la textile și construcții. În special, hempcrete, un material de construcție fabricat din cânepă, var și apă, câștigă popularitate datorită proprietăților sale de economisire a energiei și a amprentei reduse de carbon.

În prezent, doar 0,3% dintre fermierii francezi cultivă cânepă, dar se încearcă dublarea producției în următorii cinci ani. Se fac investiții pentru extinderea instalațiilor de prelucrare, iar subvențiile sunt disponibile în cadrul politicii agricole comune a UE. Expertiza Franței în domeniul cânepei atrage interesul altor țări europene care doresc să își dezvolte propriile industrii ale cânepei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *