Caisele sunt o apariție binevenită în lunile calde. Cu nuanța lor galben-portocalie strălucitoare și combinația variată de vitamine sănătoase și antioxidanți, caisele pot fi o modalitate de a adăuga mai mulți nutrienți în dieta zilnică vara, din surse proaspete.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Nu doar că sunt delicioase, spune nutriționista Caroline Susie, dar caisele sunt și pline de antioxidanți care oferă „o mulțime de beneficii și pot ajuta la protejarea împotriva stresului oxidativ.”
Caisele au, de asemenea, potrivit today.com, un conținut redus de calorii și pot oferi un aport benefic de fibre solubile pentru sănătatea intestinală, potasiu și vitamina C.
Așadar, fie că le consumi cu un strop de miere peste iaurtul sau brânza de vaci de dimineață, amestecate într-o salată aromată sau coapte într-un desert delicios, caisele pot aduce un plus verii tale și sănătății tale.
Valori nutriționale ale caiselor
O caisă crudă conține circa:
- 17 calorii
- 0,5 grame proteine
- 0,14 grame grăsimi
- 4 grame carbohidrați
- 0,7 grame fibre
- 3 grame zahăr
Deși caisele nu sunt o sursă majoră de vreun nutrient anume, ele oferă un aport dulce de fibre, vitamina C, vitamina A, betacaroten și potasiu, pentru foarte puține calorii.
Beneficii pentru sănătate ale caiselor
Pentru că oferă câte puțin din mulți nutrienți diferiți, caisele pot fi o adăugare sănătoasă în alimentație din multe motive.
În primul rând, conțin aproximativ un gram de fibre. Deși nu este o cantitate foarte mare (mai ales comparativ cu fructe bogate în fibre precum perele sau zmeura), tipul principal de fibră din caise este pectina, o fibră solubilă, explică Susie, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.
Acest tip de fibră formează un fel de „gel” în sistemul digestiv, spune ea. Fibrele solubile încetinesc digestia, ceea ce te ajută să te simți sătul mai mult timp și contribuie la menținerea unui nivel constant al zahărului din sânge. „Știm că fibrele ajută la menținerea unui tranzit intestinal regulat, iar fibrele solubile sunt asociate cu bacterii intestinale benefice”, adaugă Susie.
Un alt beneficiu major al caiselor este varietatea de antioxidanți pe care o oferă, inclusiv vitamina C, vitamina E și betacaroten.
Datorită culorii lor portocalii distinctive, nu este surprinzător că sunt bogate în beta-caroten – un compus pe care corpul îl transformă în vitamina A. În mod special, betacarotenul este „benefic pentru sănătatea ochilor”, spune Susie, „iar unele cercetări sugerează că poate reduce riscul de degenerescență maculară legată de vârstă.”
Caisele conțin, de asemenea, luteină și zeaxantină – antioxidanți cunoscuți pentru susținerea sănătății ochilor.
În plus, caisele furnizează și o cantitate de potasiu, un mineral esențial. „Știm că potasiul ajută la reglarea tensiunii arteriale”, spune Susie. „Așadar, datorită conținutului de potasiu din caise, putem spune că oferă anumite beneficii cardio-protectoare.” Polifenolii (compuși din plante) din fruct adaugă și ei beneficii pentru sănătatea inimii, mai adaugă ea.
Pe lângă antioxidanți, Susie spune că potasiul este elementul care diferențiază caisele de alte fructe cu sâmbure, precum prunele. O caisă conține, de asemenea, cam jumătate din cantitatea de zahăr dintr-o prună.
Cele mai bune modalități de a consuma caise
Cu dulceața lor naturală și culoarea vie, caisele se combină perfect cu brânzeturi și nuci într-o salată.
Sunt excelente și în deserturi, cum ar fi tartele franțuzești cu aluat fraged, foietaj sau de tip galette. Se pot transforma ușor și într-un sos pentru carne de pui sau curcan ori într-un dressing pentru salate.
În plus, caisele au un conținut destul de ridicat de apă, spune Susie. Și, în spiritul hidratării estivale, merită reținut că anumite fructe și legume (precum caisele) te pot ajuta să-ți atingi obiectivele de hidratare pe lângă consumul de apă.
Poți încerca să le adaugi în smoothie-uri pentru un plus de hidratare și nutrienți.
