Cafeaua, îndulcitorii artificiali și alte 4 alimente care te-ar putea îmbătrâni prematur dacă le consumi într-un mod iresponsabil

cafea, indulcitori artificiali, imbatranire, alimente Sursa foto: Pexels/Kindel Media

Dieta dumneavoastră are un impact semnificativ asupra modului în care îmbătrâniți, anumite alimente putând accelera procesul de îmbătrânire, potrivit unei analize a Fortune Well, care a consultat mai multe studii și a vorbit cu experți în domeniu. În timp ce dieta mediteraneană și alimentele bogate în antioxidanți precum nucile și peștele pot încetini îmbătrânirea și proteja sănătatea cognitivă, unele alimente comune pot avea efectul opus, dacă sunt consumate într-un mod iresponsabil.

1. Cafea: Consumul a mai mult de șase cești de cafea pe zi poate micșora volumul creierului și crește riscul de demență. Cu toate acestea, consumul moderat de cafea (1,5 până la 3,5 cești pe zi) este asociat cu beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea forței musculare și scăderea riscului de boli cardiovasculare.

2. Laptele integral: În timp ce lactatele pot reduce riscurile de boli cardiovasculare, osteoporoză și cancer colorectal, laptele integral este legat de rate mai mari de cancer de prostată, boala Parkinson, declinul cognitiv și îmbătrânirea biologică crescută datorită conținutului său mai mare de grăsimi, care poate declanșa inflamația.

3. Alimente picante: Consumul excesiv de alimente picante poate crește riscul de demență. Un studiu a constatat că adulții în vârstă care consumau peste 50 de grame de chili zilnic aveau scoruri cognitive mai scăzute. Dieteticianul Raelene Brooks sugerează alegerea condimentelor proaspete în locul celor procesate pentru a evita conservanții și sodiul.

4. Sodiul: Consumul ridicat de sodiu crește tensiunea arterială, crescând riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă și alte boli cronice legate de vârstă. Ghidurile dietetice recomandă o limită zilnică de 2.300 miligrame, dar majoritatea oamenilor din statele vestice consumă mai mult. Dietele bogate în sodiu sunt legate de scăderea funcției cognitive și de o creștere substanțială a riscului de afectare cognitivă.

5. Carbohidrați: Relația dintre carbohidrați și îmbătrânire este complexă. În timp ce dietele bogate în proteine/scăzute în carbohidrați precum keto pot afecta îmbătrânirea organelor și performanța creierului, carbohidrații declanșează în general un răspuns inflamator dăunător sănătății. Moderația este cheia, potrivit lui Brooks.

6. Îndulcitorii artificiali: Sucurile dietetice și consumul ridicat de îndulcitori artificiali sunt asociate cu riscuri crescute de demență și boli cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Îndulcitorii artificiali pot păcăli creierul să creadă că consumă zahăr, ducând la inflamații.

Pe scurt, în timp ce unele alimente pot proteja împotriva îmbătrânirii și a declinului cognitiv, altele, cum ar fi cafeaua în excess, laptele integral, alimentele picante, conținutul ridicat de sodiu, excesul de carbohidrați și îndulcitorii artificiali, pot accelera îmbătrânirea. Echilibrarea dietei și moderarea consumului acestor alimente pot contribui la promovarea unei îmbătrâniri mai sănătoase.

Citește și Nutriționiștii îi îndeamnă pe oamenii de peste 50 de ani să înceapă să mănânce cât mai repede acest aliment pentru a nu-și pierde musculatura

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels/Kindel Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *