Medicii curanţi din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Buzău au stabilit 20 de regimuri alimentare, cu o valoare cuprinsă între 20 şi 30 de lei, care acoperă cele trei mese zilnice pentru pacienţi, mic dejun, prânz şi cină, inclusiv un meniu destinat medicilor de gardă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Produsele oferite variază de la ceaiuri, iaurturi, ciorbe şi supe cu legume sau pui, până la friptură de pui la cuptor, pomana porcului, peşte sau mămăliguţă cu brânză şi smântână, transmite Agerpres.
Meniurile săptămânale ale SJU Buzău sunt structurate pe 20 de regimuri alimentare, adresate pacienţilor din categorii variate: copii cu vârste între 1-3 ani, persoane cu afecţiuni renale, pacienţi aflaţi în perioada post-operatorie, cu enterocolită, hepatită, diabet (inclusiv diabet desodat), afecţiuni cardiace, precum şi medicilor de gardă sau pacienţilor internaţi în secţiile de Maternitate, Oncologie, Arşi, CTG, PN, TBC, SIDA. De asemenea, sunt prevăzute un meniu lacto-vegetarian şi unul special pentru pacienţii care, din motive religioase, nu consumă carne de porc.
„La SJU Buzău, începând cu anul 2020, serviciul de hrană destinat pacienţilor a fost externalizat. Meniurile oferite personalului medical şi pacienţilor sunt întocmite de către asistentul dietetician, în funcţie de regimul alimentar prescris de medicul curant şi de patologia fiecărui pacient. După evaluarea medicală, medicul curant stabileşte regimul alimentar adecvat fiecărui pacient, iar meniul este adaptat corespunzător. Toţi pacienţii care sunt internaţi în spital chiar dacă nu sunt asiguraţi, primesc hrană şi însoţitorii la cerere”, a transmis pentru AGERPRES, SJU Buzău.
Astfel, pentru perioada 28 iulie – 3 august 2025, unitatea spitalicească oferă pacienţilor cu regim hepatic, ceaiuri, iaurturi şi brânză de vaci la micul dejun, ciorbe de pui, fasole sau zarzavat la prânz şi fasole verde cu carne de pui, friptură de pui cu pilaf la cină. În meniul diabeticilor se regăsesc ceaiuri, omlete, şuncă presată, ciorbe de zarzavat şi pui sau varză cu carne de pui ori budincă de orez cu brânză, iar meniul special pentru culte religioase este compus din ceaiuri, peşte la cuptor, supe, borşuri şi preparate pe bază de legume.
Medicii de gardă primesc la micul dejun ceaiuri, omletă, banane sau ouă fierte, la prânz meniul cuprinde ciorbă, tocăniţă cu afumătură, ciorbe cu afumătură sau burtă, ciorbă de pui, iar seara pulpe de pui, pomana porcului, aripioare de pui, paste bolognese, tocăniţă de ciuperci şi compot.
“Hrana este livrată în termoboxuri speciale, care asigură menţinerea temperaturii optime pentru servire, direct de la sediul firmei contractante. Costul unui meniu variază în funcţie de tipul regimului alimentar şi de patologie, fiind cuprins între 20 şi 30 de lei. Cu ocazia sărbătorilor legale, pacienţii beneficiază de meniuri speciale, adaptate specificului fiecărei sărbători”, informează SJU.
Meniurile diferă de la săptămână la săptămână şi sunt publicate pe pagina de internet a unităţii spitaliceşti. În săptămâna anterioară, pacienţii cardiaci au primit, printre altele ceaiuri, ciorbă de pui, friptură de pui, mâncare de cartofi şi orez cu lapte, iar regimul comun a inclus ceaiuri, cremwuşti, brânză topită, supă cu tăiţei, ghiveci cu legume sau mămăliguţă cu brânză şi smântână.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a anunţat că începând cu această săptămână vor fi demarate controale în spitalele din ţară pentru verificarea modului în care este servită masa pacienţilor şi a condiţiilor sanitare.
“Am primit peste 200 de sesizări prin formularul online lansat de Ministerul Sănătăţii, cu imagini trimise de pacienţi. Unele arată impecabil – dovadă că există spitale care funcţionează aşa cum trebuie. Altele, din păcate, arată exact cât dispreţ există, în unele locuri, faţă de oameni. De săptămâna viitoare, încep vizitele fără anunţ prealabil. Merg direct acolo unde pacienţii ne-au transmis sesizări. Voi arăta public ce se întâmplă în fiecare loc – atât de bine, cât şi de rău. Respectul porneşte de la lucrurile de bază şi de umanitate: mâncare, curăţenie, comportament. Nu e filozofie. E bun-simţ. Cine nu e capabil să-l aplice, nu are ce căuta într-o funcţie de conducere într-un spital public”, a transmis vineri pe pagina sa de Facebook, Alexandru Rogobete.
Începând cu data de 14 iulie, este disponibil pe site-ul Ministerului Sănătăţii un formular online dedicat sesizărilor privind mâncarea din spitale.