Comisia Europeană acordă României un sprijin financiar de urgență de peste 21.500.000 de euro pentru sectorul agricol afectat de fenomene climatice nefavorabile/Guvernul poate să ofere sprijin național suplimentar până la maximum 200 % din cuantumul european

agrifish, comisia europeana, fermieri, bani foto: Pexels.com/Karolina Grabowska

Comisia Europeană a aprobat joi, 10 octombrie, un ajutor financiar din bugetul european în valoare totală de 119.700.000 de euro, în vederea acordării unui sprijin excepțional fermierilor din România, Italia, Germania, Bulgaria și Estonia, potrivit Regulamentului de punere în aplicare al Comisiei 2675 din 10 octombrie 2024.

Forul european menționează că ”în cursul lunii iulie 2024, unele părți din România au fost afectate de fenomene climatice nefavorabile de o amploare fără precedent, și anume valuri de căldură, însoțite de furtuni violente și grindină puternică, urmate de temperaturi neobișnuit de calde și de condiții de secetă, care au cauzat daune semnificative producției de culturi arabile. Aceste fenomene meteorologice extraordinare au afectat grav producția de semințe oleaginoase și sectorul cerealelor”

Deși există indicii că fenomene climatice nefavorabile asemănătoare au loc în întreaga Uniune într-un context general de creștere a riscurilor pentru agricultură legate de schimbările climatice, intensitatea cu care astfel de fenomene s-au produs în Bulgaria, Germania, Estonia, Italia și România a fost extraordinară, afectând o suprafață și un procentaj din producție considerabile.

Daunele semnificative cauzate de aceste fenomene climatice nefavorabile producătorilor agricoli și pierderea de venituri rezultată în cazul producătorilor afectați din Bulgaria, Germania, Estonia, Italia și România pun în pericol viabilitatea economică a exploatațiilor agricole.

Cheltuielile Uniunii nu depășesc un cuantum total de 21.600.000 de euro pentru România, 46.500.000 de euro pentru Germania, 37.400.000 de euro pentru Italia,  10.900.000 de euro pentru Bulgaria și 3.300.000 de euro pentru Estonia. 

Cuantumurile puse la dispoziția statelor menționate mai sus au fost stabilite ținând seama în special de ponderea acestor state membre în sectorul agricol al Uniunii, pe baza plafoanelor nete pentru plățile directe precum și de impactul evenimentelor climatice nefavorabile în respectivele state membre.

Cele cinci state membre utilizează cuantumurile menționate mai sus pentru măsuri care vizează compensarea celor mai afectați fermieri din sectoarele unde producțiile au fost compromise de fenomenele climatice nefavorabile produse în regiunile afectate pentru pierderile economice care au impact asupra viabilității fermierilor.

Măsurile respective vor fi luate pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii care țin seama de pierderile economice efective suferite de fermierii afectați și garantează că plățile efectuate nu provoacă nicio denaturare a pieței sau a concurenței.

Bulgaria, Germania, Estonia, Italia și România se asigură că, în cazul în care fermierii nu sunt beneficiarii direcți ai plăților efectuate din ajutoarele din partea Uniunii, beneficiul economic al ajutoarelor din partea Uniunii le este transferat integral.

Cheltuielile efectuate de Bulgaria, Germania, Estonia, Italia și România în legătură cu plățile pentru măsurile menționate sunt eligibile pentru ajutor din partea Uniunii doar dacă plățile menționate sunt efectuate până la 30 aprilie 2025.

Măsurile prevăzute în prezentul regulament pot fi cumulate cu alte măsuri de sprijin finanțate din Fondul european de garantare agricolă și din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală.

Bulgaria, Germania, Estonia, Italia și România pot acorda sprijin național suplimentar până la maximum 200 % din cuantumurile stabilite, pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii, cu condiția ca plățile efectuate să nu provoace nicio denaturare a pieței sau a concurenței sau o supracompensare. 

Cele cinci state membre plătesc sprijinul național suplimentar până la 31 iulie 2025.

Pentru a evita supracompensarea, atunci când acordă sprijin în temeiul prezentului regulament, Bulgaria, Germania, Estonia, Italia și România țin seama de sprijinul acordat în cadrul altor instrumente de sprijin naționale sau ale Uniunii sau al schemelor private pentru a face față pierderilor economice în cauză.

Fără întârziere și cel târziu la 31 decembrie 2024, Bulgaria, Germania, Estonia, Italia și România notifică Comisiei următoarele, în legătură cu măsurile pe care le vor lua:

o descriere a măsurilor pe care urmează să le ia;

criteriile utilizate pentru a stabili metodele de acordare a ajutoarelor, cuantumurile acestora și justificarea modului de distribuire a ajutoarelor către fermieri;

impactul preconizat al măsurilor în vederea compensării fermierilor pentru pierderile economice;

acțiunile desfășurate pentru a verifica dacă impactul dorit al măsurilor este obținut;

acțiunile desfășurate pentru a se evita denaturarea concurenței și supracompensarea;

previziunile referitoare la plățile aferente cheltuielilor suportate de Uniune, defalcate pe luni, până la 30 aprilie 2025;

nivelul sprijinului național suplimentar care urmează să fie acordat în temeiul articolului 1 alineatul (8)

nivelul sprijinului național suplimentar care urmează să fie acordat în temeiul articolului 1 alineatul (8)

Cel târziu la 31 octombrie 2025, Bulgaria, Germania, Estonia, Italia și România notifică Comisiei cuantumurile totale plătite per măsură, atunci când este cazul, defalcate în ajutoare din partea Uniunii și sprijin național suplimentar, precum și numărul și tipul de beneficiari și evaluarea eficacității măsurii.

Regulamentul 2675/2024 intră în vigoare vineri, 11 octombrie 2024.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *