Comisia Europeană a aprobat vineri includerea brânzei „Caciottone di Norcia” din Italia în registrul indicațiilor geografice protejate, potrivit unui comunicat al executivului european.
„Caciottone di Norcia” este o brânză din regiunea Valnerina, o arie protejată situată în provincia italiană Perugia. Este fabricată din lapte pasteurizat de vacă și de oaie.
Brânza se caracterizează prin raportul dintre laptele de vacă, care este de minimum 90% și maximum 95%, și laptele de oaie, care este de minimum 5% și maximum 10%. „Caciottone di Norcia” are un gust parfumat, aromat. Ea emană arome de „lactic„ și „unt topit”.
Producția de brânză din lapte amestecat există în zona Valnerina încă dinainte de mijlocul secolului al XX-lea. Procesul de producție a „Caciottone di Norcia” oferea avantaje și în ceea ce privește termenul de valabilitate, care era mult mai lung datorită adaosului de lapte de oaie.
Producătorii acestui soi de brânză propun și o rețetă specială: broccoli și cartofi cu patru tipuri de brânză.