Beneficiile consumului de suc de morcovi / Experții avertizează, însă: Nu trebuie băut în cantități mari / Poate sucul de morcov să-ți facă pielea portocalie?

suc de morcovi, beneficii, morcovi, carotenemie

Morcovii sunt natural dulci și bogați într-o mulțime de vitamine și minerale. Așa că să obții o doză concentrată de morcovi prin stoarcerea lor pare cea mai bună idee, nu-i așa?

În timp ce sucul de morcovi are beneficii, nu este neapărat cea mai bună modalitate de a obține aceste substanțe nutritive sănătoase din morcovi, spun dieteticienii cu care a discutat publicația Today.com. Chiar și sucul de legume poate conține o mulțime de zahăr natural și beta-caroten, deci trebuie să fii atent la cât de mult bei.

Înainte de a începe să bei o ceașcă de suc de morcov în fiecare dimineață, iată ce doresc experții să știi.

O cană de suc de morcovi conservat conține următoarele substanțe nutritive, conform Departamentului de Agricultură al Statelor Unite:

  • 94,4 calorii
  • 2,24 grame de proteine
  • 0,35 grame de grăsimi
  • 21,9 grame de carbohidrați
  • 1,89 grame de fibre
  • 9,23 grame de zahăr

Beneficiile sucului de morcovi

Stoarcerea morcovilor furnizează o doză concentrată de substanțe nutritive găsite în morcovi, a declarat Theresa Gentile, dietetician în New York City și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, pentru Today.com.

Asta se întâmplă pur și simplu pentru că este nevoie de mult mai mulți morcovi pentru a face un pahar de suc de morcov decât ai mânca în mod normal într-o ședință, spune Natalie Rizzo, dietetician înregistrat și editor de nutriție pentru Today.com.

Cel mai bine-cunoscut nutrient găsit în morcovi este beta-carotenul, care este un precursor al vitaminei A. În timp ce o porție de morcovi întregi poate ajuta cu ușurință să atingeți 100% din cerințele zilnice de vitamina A, „probabil că obții 300-400% într-un pahar de suc de morcov”, spune Rizzo.

Sucul de morcov poate, de asemenea, să contribuie la menținerea sănătății vederii, a sistemului imunitar și a sănătății inimii datorită acestor substanțe nutritive, spune Gentile:

  • Vitamina C
  • Vitamina E
  • Vitamina K
  • Niacin (vitamina B3)
  • Biotina (vitamina B7)
  • Magneziu
  • Fier
  • Potasiu
  • Antioxidanți

În special, Gentile menționează un studiu pilot din 2011 în care participanții care au băut 470 de ml de suc de morcov în fiecare zi timp de trei luni au observat îmbunătățiri minore în tensiunea arterială sistolică. Aceste rezultate ar putea „poate să se traducă printr-un risc redus de boli de inimă și boli inflamatorii”, spune ea.

Este mai bine să bei suc de morcov sau să mănânci morcovi?

Beneficiul major al stoarcerii morcovilor este că vei obține o doză mai concentrată a unora dintre substanțele nutritive prezente în morcovi întregi. Dar „pierzi o parte din fibre în procesul de stoarcere”, explică Gentile.

Citește și: Sucul de portocale: Bun sau „rău”? / Experți: Când vine vorba de portocală sfatul este: mâncați-o, nu o beți!

Atunci când storci morcovii, pulpa care rămâne în urmă conține mare parte din fibrele din morcovi, spune Rizzo. „Deci nu primești la fel de multe fibre (în suc) cum probabil ai face mâncând un morcov”, adaugă ea.

Cealaltă problemă este megadoza de vitamina A, spune Gentile. Vitamina A este stocată în grăsime, ceea ce înseamnă că organismul tău reține orice nu este nevoie în momentul respectiv, deci nu există multe motive să consumi doze mari dintr-o dată. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că trebuie să consumi grăsime alături de vitamina A pentru a absorbi totul, explică Rizzo.

Toate acestea sugerează că „nu primești toate beneficiile pe care crezi că le primești de la supradozarea cu această vitamină”, spune Rizzo.

Mâncând morcovii, primești mai multe fibre, dar mai puțin beta-caroten. În funcție de obiectivele tale nutriționale, consumul de morcovi în modul tradițional ar putea avea mai mult sens pentru tine.

Poate sucul de morcov să-ți facă pielea portocalie?

Dacă mănânci o mulțime de morcovi, în timp, pielea ta poate lua o nuanță portocalie din cauza unei condiții numite carotenemie. Se poate întâmpla și cu cartofii dulci, care conțin, de asemenea, o cantitate însemnată de beta-caroten.

Condiția poate fi îngrijorătoare, dar este temporară și altfel inofensivă. Cu toate acestea, ar putea fi un semn că poate dorești să-ți diversifici un pic dieta.

Sursa foto: Pexels/Ra’fat Borini

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *