Băuturile îndulcite artificial pot crește riscul de boli de inimă cu 20%, arată un studiu recent/ Specialiștii ne recomandă să evităm băuturile îndulcite artificial, dar și pe cele îndulcite cu zahăr, ori de câte ori este posibil

suc cu indulcitoriBUN Sursa foto: Pexels

Băuturile îndulcite artificial consumate regulat ar putea avea un impact negative asupra sănătății inimii tale, sugerează rezultatele unui studiu recent.

Potrivit eatingwell.com, un nou studiu, publicat pe 5 martie 2024, în Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology, un jurnal al Asociației Americane a Inimii, a găsit o legătură potențială între consumul de băuturi îndulcite artificial și un risc crescut de fibrilație atrială (AFib).

Ce este fibrilația atrială

AFib este o afecțiune comună caracterizată printr-o bătăi neregulate ale inimii care poate duce la complicații grave, cum ar fi accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte probleme legate de inimă. Mai exact, cercetătorii au observat o creștere cu 20% a riscului de AFib pentru cei care au băut mai mult de 2 litri de băuturi îndulcite artificial, în fiecare săptămână. Aceste constatări sunt oportune, având în vedere că aproximativ 12,1 milioane de americani vor avea AFib până în 2030.

Ce a descoperit studiul

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au examinat datele din anchetele dietetice și datele genetice pentru peste 200.000 de adulți care nu aveau AFib atunci când s-au alăturat studiului din Regatul Unit, din 2006 până în 2010. Pe parcursul perioadei de monitorizare, de aproape un deceniu, 9.362 dintre participanții la studiu au dezvoltat AFib.

Cercetătorii au descoperit că cei care consumau doi litri sau mai mult de băuturi îndulcite artificial, pe săptămână, au avut un risc cu 20% mai mare de a dezvolta AFib, în comparație cu cei care nu consumau aceste băuturi. În plus, cei care au consumat cantități similare de băuturi îndulcite cu zahăr au avut un risc cu 10% mai mare de AFib.

Studiul a mai arătat că un consum de un litru sau mai puțin, pe săptămână, de suc neîndulcit, cum ar fi sucul de portocale sau de legume, a fost asociat cu un risc de AFib cu 8% mai mic. Cu toate acestea, studiul nu a putut spune, definitive, dacă băuturile îndulcite cauzează AFib, deoarece asocierea a rămas după ce s-a luat în considerare susceptibilitatea genetică a participanților la această afecțiune.

Se recomandă reducerea consumului de sucuri îndulcite

„Descoperirile studiului nostru nu pot concluziona definitivă că o băutură prezintă un risc mai mare pentru sănătate decât alta, din cauza complexității dietei noastre și pentru că unii oameni pot bea mai mult de un tip de băutură”, a spus autorul principal al studiului, prof. dr. Ningjian Wang, cercetător la Școala de Medicină a Universității Shanghai Jiao Tong din Shanghai, China, într-o declarație.

„Cu toate acestea, pe baza acestor constatări, recomandăm oamenilor să reducă sau chiar să evite băuturile îndulcite artificial și îndulcite cu zahăr, ori de câte ori este posibil. Nu luați de la sine înțeles consumul de băuturi cu un conținut scăzut de zahăr și cu un conținut scăzut de calorii, îndulcite artificial, căci pot prezenta riscuri potențiale pentru sănătate”, a explicat prof. dr. Wang.

În timp ce mecanismele exacte care leagă băuturile îndulcite de riscul AFib sunt încă neclare, Wang sugerează că factori precum rezistența la insulină și răspunsul organismului la diferiți îndulcitori pot juca un rol important. Îndulcitorii artificiali găsiți în mod obișnuit în alimente și băuturi includ sucraloza, aspartamul, zaharina și acesulfamul.

Este important de menționat că acest studiu are limitele sale. A fost un studiu observațional și, prin urmare, nu poate dovedi cauzalitate între consumul de băuturi și riscul de AFib. De asemenea, studiul a cerut participanților să-și amintească dietele din memorie, ceea ce ar fi permis să existe erori de memorie sau părtinire.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *