Orașul sârbesc Vârșeț, aflat la 15 kilometri de frontiera cu România, la 75 de kilometri de Timișoara, capitala Banatului, îmbracă haine de sărbătoare la finalul acestei săptămâni. Astăzi începe cea de-a 66-a ediție a Balului Strugurilor, cel mai important festival al vinului din întreaga Serbia. Dacă vremea va fi favorabilă, se așteaptă ca orașul să fie din nou luat cu asalt de români.
„Românii din apropierea frontierei, mai ales cei din Timișoara, vin foarte des la Vârșeț. Într-un fel, am dezvoltat și un turism gastronomic aici. Prin aceste vizite frecvente, românii au ajuns să cunoască Vârșețul, dar și cel mai mare eveniment al orașului. Este important să știe că la doar 75 de kilometri de Timișoara există un loc unde se pot simți bine, pot mânca bine, se pot distra și, de multe ori, îi costă mai puțin decât în România. Anul trecut, am avut în jur de 200.000 de persoane care au participat la Balul Strugurilor, iar o mare parte au venit din România. Eu cred că au fost în jur de 20.000-30.000 de oameni din țara voastră”, a declarat Traian Cacina, directorul Centrului de Cultură din cadrul Primăriei Vârșeț.
Vinul de la Vârșeț cunoscut și peste hotarele țării
Vârșețul este una dintre cele mai importante regiuni viticole din Serbia, cunoscută încă din perioada romanilor. Podgoriile din împrejurimi se întind pe mai bine de 2.000 de hectare plantate cu viță de vie. Conform tradiției, locuitorii orașului sărbătoresc recolta bogată și degustă vinul pe străzile orașului.
„Vârșețul este o zonă viticolă cu o tradiție îndelungată. Dealurile din jurul orașului sunt acoperite de vii, acesta fiind motivul pentru care a început Balul Strugurilor. Avem cel mai mare producător de vin, viile familiei Drašković, și multe crame, pe care le numim în limba sârbă <beciuri de vin>. La Gudurica există un sat unde aproape fiecare familie deține o cramă proprie. Balul Strugurilor este modalitatea prin care dorim să prezentăm soiurile de struguri cultivate în jurul Vârșețului și, mai ales, vinul nostru, cunoscut atât în Serbia, cât și peste hotare”, a adăugat Traian Cacina.
Lepa Brena la Vârșeț
Deși scena principală pentru concerte va fi amplasată în centrul orașului, întreaga localitate va fi îmbrăcată în haine de sărbătoare.
„Doamna primar, într-un gest simbolic, predă cheile orașului unui personaj imaginar, reprezentant al băutorilor de vin, numit Vinko Lozić. Ea renunță temporar la atribuțiile sale, acestea fiind preluate de acest personaj. Partea centrală a evenimentului se desfășoară pe scena principală din centrul orașului, dar întreaga localitate, inclusiv dealurile din jur, fortăreața Vârșețului și bisericile de pe dealuri, sunt implicate în această sărbătoare”, a completat Traian Cacina.
Deschiderea oficială a Balului Strugurilor are loc astăzi, în zona de belvedere de pe dealul Vârșețului. În fiecare seară vor avea loc concerte cu trupe celebre din Serbia, iar duminică seara, de la ora 21.00, pe scenă va urca cântăreață Lepa Brena, foarte îndrăgită în Banat. În 1984, Lepa Brena a cântat la Timișoara, în fața a peste 40.000 de oameni, dar cântăreața a cântat în orașul de pe Bega și în 2023, în cadrul unui program din Capitala Culturală Europeană, în parcarea de la Iulius Town adunându-se în jur de 15.000 de oameni.