Australia va interzice exportul de ovine vii pe mare începând cu luna mai 2028 și îi va ajuta pe cei afectați de această decizie să se adapteze, a declarat ministrul agriculturii, Murray Watt, transmite Bloomberg.
„Certitudinea pentru momentul în care se va pune capăt comerțului este esențială”, a declarat Watt sâmbătă, în răspunsul oficial al guvernului la un raport independent pe care l-a comandat cu privire la eliminarea treptată a acestei practici controversate.
Guvernul a declarat că va oferi un pachet de tranziție de 107 milioane de dolari australieni (70,7 milioane de dolari) pentru a ajuta afacerile afectate. Comerțul poate continua până la data de încheiere fără restricții suplimentare, cum ar fi plafoane sau cote. Interdicția nu se va aplica altor industrii de export de animale sau exporturilor de ovine vii pe calea aerului.
Industria a început deja să se îndepărteze de acest comerț. Australia a exportat aproximativ 652.000 de oi pe mare în 2022-23, comparativ cu 5,92 milioane de oi în urmă cu 20 de ani, potrivit datelor guvernamentale.
Cu toate acestea, Federația Națională a Fermierilor (NFF) a declarat că intervalul de timp de patru ani ar fi devastator pentru fermieri și a acuzat guvernul că a cedat în fața activiștilor.
„Nu vom avea odihnă până când această politică greșită nu va fi anulată”, a declarat directorul executiv al NFF, Tony Mahar.
În aprilie, peste 14.000 de oi și vite vii au ajuns cu întârziere de trei luni din Australia în Israel, la bordul unei nave. Vasul a fost întârziat de atacurile rebelilor Houthi din Marea Roșie. Călătoria plină de peripeții a animalelor, prin zone caniculare sau periculoase, precum Capul Bunei Speranțe, a fost criticată de grupurile din ambele state care militează pentru drepturile necuvântătoarelor.