Arad: Producţia de porumb, la jumătate faţă de anul trecut din cauza secetei şi a arşiţei / Fermierii au recoltat doar 3,9 tone la hectar

taxe export rusia Sursa foto: Dreamstime

Producţia medie de porumb în judeţul Arad este la jumătate faţă de cea de anul trecut şi cea mai slabă din ultimul deceniu, de numai 3,9 tone la hectar, potrivit estimărilor făcute de autorităţi pe baza recoltărilor deja realizate şi a raportărilor din teren, transmite Agerpres.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad, Pavel Ţica, a declarat joi, pentru AGERPRES, că dintre cele 85.000 de hectare cultivate cu porumb în judeţ, până acum au fost recoltate 42.000 de hectare, iar producţia medie este de doar 3.900 de kilograme la hectar.

Anul trecut, producţia medie de porumb a fost de şapte tone la hectar

Recolte mai bune, de 6.000 de kilograme la hectar, au fost înregistrate în zona Păuliş, în timp ce zona de la graniţa cu Ungaria a fost calamitată, de pe terenurile de la Nădlac şi Pecica fiind recoltate 2.000 de kilograme la hectar. În alţi ani, în această zonă, cu cele mai fertile terenuri din judeţ, producţia depăşea 12.000 de kilograme la hectar.

„Producţia slabă a fost cauzată atât de secetă, cât şi de arşiţă. Practic, în luna iulie, în decurs de doar cinci – şase zile, din cauza arşiţei au fost pierdute o mare parte din culturi. Dacă ne raportăm la anii trecuţi, producţia medie din acest an este cea mai slabă cel puţin din ultimul deceniu”, a spus Ţica.

Anul trecut, producţia medie de porumb a fost de şapte tone la hectar, în 2022 şi 2021 a fost de şase tone, în 2020 a fost de şapte tone la hectar, iar în 2019 a fost de nouă tone.

Fermierii din Nădlac semnalau încă din luna iulie că pierderile la porumb vor fi de 80% în acest an, pe fondul secetei şi arşiţei. Ei estimau că vor obţine 2.500 de kilograme la hectar, faţă de 12.000 de kilograme cât este producţia normală a zonei.

Judeţul Arad are o suprafaţă arabilă de 350.000 de hectare, din suprafaţa totală de 775.000 de hectare, dar numai 8.000 de hectare pot fi irigate, cu ajutorul celor două staţii de pompare situaţie la Semlac şi Păuliş.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *