Ar putea fi deficitul de fier vinovat de faptul că te simți mereu obosit?/ Carnea, ficatul, nucile, semințele, cerealele integrale, spanacul și fasolea sunt doar câteva dintre alimentele bogate în fier

alimente fier Sursa foto: Pexels

Un sondaj recent a constatat că unul din opt oameni se simte mereu obosit. Este surprinzător, așadar, că abia începem să înțelegem unele dintre cauzele oboselii. În plus, noile cercetări scot la iveală, potrivit bbc.co.uk,  câteva fapte surprinzătoare despre rolul pe care îl joacă dieta în instalarea stării de oboseală.

Cum te afectează deficitul de fier?

Deficiența de fier este cea mai comună deficiență nutrițională din lume. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 30% din populația lumii este anemică.

Un sondaj privind dieta și nutriția constată că 49% dintre fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani și 25% dintre femeile cu vârsta între 19 și 64 de ani din Marea Britanie au un aport scăzut de fier. România are o rată de peste 15% a bolii, nivel similar cu celelalte țări din regiune, față de 6% în Europa de Vest.

Creșterea nivelului de fier poate ajuta dacă nu sunteți anemic?

Experții cred că o creștere a aportului de fier vă poate oferi mai multă energie, dacă rezervele de fier sunt scăzute, chiar dacă nivelul de hemoglobină (partea globulelor roșii din sânge care transportă oxigen) este peste limita pentru anemie. Se estimează că deficitul de fier non-anemic afectează aproximativ de trei ori mai mulți oameni decât anemia prin deficit de fier. Specialiștii sunt de acord că aceasta poate fi o cauză subrecunoscută a oboselii, în special în rândul femeilor de vârstă fertilă.

Pentru a pune această problemă în context, conform studiilor, 9% dintre fetele mai mari au anemie feriprivă, dar aproape 49% au un aport scăzut de fier. Dintre femeile de 35-49 de ani, 5% au anemie prin deficit de fier, dar aproape 25% au un aport scăzut de fier. Anemia și rezervele scăzute de fier sunt rare în rândul băieților și bărbaților sub 64 de ani, dar reprezintă riscuri semnificative pentru cei peste 65 de ani.

Asta înseamnă că ar trebui să luați suplimente de fier dacă vă simțiți obosit? Nu neapărat – este important să consultați medicul și să cereți un diagnostic, deoarece este posibil să faceți o supradoză de fier.

Pot provoca oboseală alte deficiențe?

Mulți dintre noi iau suplimente de vitamine sau minerale. Dar cât de frecvent este oboseala cauzată de deficiențe de vitamine sau minerale, în afară de fier?

  • Vitamina D: Una din șase  persoane, din populația adultă, din Marea Britanie are niveluri scăzute de vitamina D. Simptomele includ oboseala. Vitamina D poate fi obținută din lumina soarelui și din suplimente.
  • Vitamina B12: Mai frecvent la persoanele în vârstă, oboseala este un simptom al anemiei cu B12 sau cu folat, dar este, de obicei, cauzată de probleme de absorbție.

Consultați un medic, înainte de a lua vitamine și/sau minerale

Consultați întotdeauna un medic dacă vă simțiți obosit, pentru a exclude o cauză medicală gravă. De asemenea, discutați cu medicul dumneavoastră de familie înainte de a lua suplimente. Este posibil să supradozați cu unele vitamine și minerale.

Alimente bogate în fier

Există o serie de alimente pe care, potrivit healthdirect.gov.au, dacă le consumați frecvent, vă puteți îmbunătăți nivelul de fier din organism doar prin dietă:

  • carne de vită, miel, porc, pui, curcan și ouă
  • fructe de mare – somon, sardine și ton
  • carne de organe – ficat, rinichi și pate
  • pâine fortifiată cu fier și cereale pentru micul dejun
  • nuci și semințe
  • fructe uscate
  • paste integrale și pâine
  • leguminoase – cum ar fi fasole, linte și năut
  • legume cu frunze verzi închis – cum ar fi spanacul, sfecla argintie și broccoli
  • tofu

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *