Aproape trei sferturi din producția mondială de alune de pădure vine dintr-o mică regiune turcească de la Marea Neagră / Giresun, locul în care produsele sunt prelucrate de femei

alune de padure Sursa Foto: Pexels.com

Pasionații de cafea aromată sau de dulciuri poate nu știu că majoritatea alunelor din lume provin dintr-un lanț muntos de pe malul mării din Turcia, unde femeile le produc de secole.

Situat pe pantele lanțului muntos Pontic, cu vedere la Marea Neagră, în nord-estul Turciei, orașul antic Giresun este cunoscut pentru priveliștile sale uimitoare de pe coastă și pentru munții dramatici și zimțați. Dar, mai mult decât orice, este cunoscut pentru alunele sale, relatează BBC.

Mai mult de 72% din alunele din lume provin din Turcia, iar aproximativ 60% provin din regiunea estică a Mării Negre, unde se află Giresun. Tradiția cultivării alunelelor datează de mii de ani aici. Herodot, așa-numitul „părinte al istoriei” din Grecia antică, vorbea chiar despre bogăția de alune din Turcia în secolul al V-lea î.Hr. Începând cu anii 1400, alunele din Giresun și din regiunea estică a Mării Negre înconjurătoare au fost importate în Europa și nu numai.

Programul BBC Discovering the World’s Table a explorat Turcia pentru a afla mai multe despre sursa acestei nuci dulci.

Înainte ca un lot de alune să ajungă, de exemplu, într-un borcan de Nutella, acestea sunt cultivate în locuri precum Turcia. În Giresun, alunele au fost cultivate istoric de femei, iar astăzi femeile încep să preia și producția și vânzarea de alune, cum ar fi o serie de produse din ciocolată. În trecut, alunele erau adesea exportate în străinătate, doar pentru a fi vândute înapoi în Turcia sub formă de tablete de ciocolată și produse tartinabile.

Cu toate acestea, întreprinderi precum Home of the Hazelnut, condusă de trei surori a căror familie are rădăcini adânci în industria locală a alunei, încep să schimbe această situație.

„În această regiune, 80% din produsele din alune sunt prelucrate de femei”, spune Sayari Sungur, unul dintre proprietarii și co-fondatorii companiei, gazdei Discovering the World’s Table, Nick Kwek. „Întotdeauna femeile sunt cele care se pricep cel mai bine să aibă grijă de aceste nuci, atât pe câmp, cât și în grădini. Așa că acum ne dorim ca aceste femei să devină atât cultivatoare, cât și factori de decizie.”

De la lansarea sa în urmă cu nouă ani, Home of the Hazelnut a menținut tradiția străveche din Giresun, devenind totodată un exemplu pentru o nouă generație de femei din zonă. Sungur este mândră de succesul familiei sale și de modul în care acesta a inspirat alte femei din zonă să își înființeze propriile întreprinderi. „Acum că multe femei au început să vadă cât de valoros este acest produs, multe altele încep să îl producă și să îl dețină. Cred că acest lucru este fenomenal”, a declarat ea pentru BBC.

Deși industria turcă a alunei este încă în plină expansiune, există probleme la orizont. La fel ca în multe alte locuri din lume, capacitatea țării de a cultiva arbori și arbuști de alune este amenințată de factori de mediu. Schimbarea climei afectează culturile de aici, ducând la o umiditate mai mare și la un aflux de dăunători – ambele factori putând înțepeni și ucide plantele de alune.

„[Pe măsură ce clima s-a schimbat], noi dăunători au apărut în ultimii trei sau patru ani”, a explicat Dr. Sebahat K Ozman-Sullivan, cercetător în domeniul protecției plantelor și cultivator de alune care a crescut în regiunea Giresun. „Este o mare problemă de controlat pentru că se hrănește cu multe plante. De asemenea, dacă avem umiditate ridicată, avem boala mucegaiului”, a adăugat ea, explicând că alunele prosperă de obicei în climatele mai uscate.

Acest orășel este capitala mondială a alunelor

Ozman-Sullivan se teme că încercările locale de a limita infestarea cu dăunători ar putea face mai mult rău decât bine: „Oamenii folosesc pesticide [dar]… nu este bine pentru că există multe microorganisme care trăiesc în sol și trebuie să le menținem în viață.”

Cultivatorii de alune din Giresun sunt foarte mândri de bogăția care provine din ecosistemul lor unic munte-mare. Și mulți dintre ei, precum Ozman-Sullivan, sunt hotărâți să protejeze acest lucru și tradițiile lor pentru generațiile viitoare.

„Vrem să [continuăm să] cultivăm alune în acest peisaj frumos”, a spus ea

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *