ANSVSA: Măsuri de prevenire a febrei aftoase/ În urma controalelor au fost identificate transporturi clandestine,

febra aftoasa atentionare MAE atentionari de calatorie febra aftoasa Ungaria febra aftoasa Cehia febra aftoasa Slovacia foto: freepik.com

Preşedintele Autorităţii Sanitare Veterinare, Alexandru Nicolae Bociu, a prezentat, marţi, în Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, măsurile luate pentru prevenirea apariţiei febrei aftoase la animale în România, precizând că au fost făcute mai multe controale la graniţa cu Ungaria şi au fost identificate transporturi clandestine, în cazul cărora au fost luate măsurile de rigoare, transmite Agerpres.

Bociu a precizat că, în urma reuniunii serviciilor veterinare din Europa din 12 martie, România a hotărât să ridice etapizat o parte din restricţii.

“În ultimii trei ani am avut pesta micilor rumegătoare, gripa aviară, febra aftoasă. În Ungaria a apărut pe data de 6 martie un focar de febră aftoasă pentru a doua oară în Europa în ultimii zeci de ani, primul focar a apărut în Germania în luna ianuarie. Odată cu apariţia acestui focar, ANSVSA a emis o serie de măsuri pentru a preveni apariţia acestei boli pe teritoriul României. În data de 11 martie a fost convocat Comitetul Naţional de Combaterea Bolilor, unde, împreună cu ministrul Agriculturii, am susţinut o serie de măsuri pentru a preveni apariţia acestei boli pe teritoriul României”, le-a transmis Bociu membrilor comisiei.

El a menţionat măsurile care au fost implementate şi aprobate în decizia Comitetului Naţional de Combatere a Bolilor, printre care “interzicerea traficului de camioane care transportă animale biungulate vii – ovine, bovine, caprine, porcine, cai – furaje, paie pentru aşternut, compost, gunoi de grajd din Ungaria spre România”.

De asemenea, ANSVSA a interzis afluirea şi tranzitul din Ungaria şi Slovacia, din zona de restricţie, care a fost dată de către Comisia Europeană, a următoarelor produse: carne proaspătă provenită de la animalele biungulate, produse din carne provenite de la alte animale, laptele spot, produse din lapte pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului febrei aftoase, a mai spus Bociu.

“Am intensificat măsurile de dezinsecţie şi dezinfecţie la nivelul unităţilor de creştere a animalelor menţionate”, a precizat preşedintele ANSVSA.

Au fost efectuate controale mixte, fiind identificare transporturi clandestine

“Au fost efectuate controale mixte. Am avut sprijinul Ministerului de Interne, am avut sprijinul tuturor institutelor abilitate. Au fost identificate transporturi clandestine în toată această perioadă. (…) În decizia Comitetului Naţional de Combatere a Bolilor am avut şi avem în continuare sprijinul Ministerul de Interne pentru a efectua controalele randomizate pe graniţa cu Ungaria. Au fost foarte multe controale în acest sens. Au fost identificate transporturi clandestine în acest sens, s-au luat măsurile de rigoare”, a adăugat preşedintele ANSVSA.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Bociu a explicat că în data de 12 martie s-a desfăşurat o reuniune cu toţi reprezentanţii serviciilor veterinare din Europa. “Surpriza a fost că state precum Polonia, Cehia au ridicat toate restricţiile, interzicând mişcările intraunionale doar dintr-o zonă de 10 km de restricţie din jurul acelui focar”, a explicat el.

Preşedintele ANSVSA a menţionat că România a hotărât să ridice etapizat parte din restricţii, urmând ca, în funcţie de evoluţia focarelor de pe teritoriul Ungariei, să se stabilească care sunt următoarele măsuri care vor fi ridicate.

“România a hotărât să ridice etapizat parte din restricţii. Am dat posibilitatea să afluim din Ungaria spre România carnea proaspătă, inclusiv carnea preparată – refrigerată şi congelată – provenită de la animale pe biunghulate, produsele din carne provenite de la animalele biunghulate pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului să febrei aftoase, laptele spot, produsele în lapte pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat, urmând ca, în funcţie de evoluţia focarelor de pe teritoriul Ungariei, să stabilim care sunt următoarele măsuri pe care le vom ridica în perioada următoare”, a explicat Alexandru Bociu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *