Dragi cititori,
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Vești bune din industria porcină:
- În Spania, Uniunea Populară din León (UPL) a obținut angajamentul Parlamentului din Castilia și León de a implementa un sistem de abatoare mobile pentru fermele de animale care solicită acest lucru în zonele afectate de închiderea definitivă a celor mai apropiate abatoare sau în cele situate la distanță mare de abatoarele convenționale.
- În Polonia, în Sokołów Podlaski, a fost finalizat Centrul de Competențe Industriale (BCU), singura instituție de învățământ specializată în domeniul procesării cărnii din Polonia. Centrul a fost finanțat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență și implementat în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Uniunea Producătorilor și Angajatorilor din Industria Cărnii și Grupul de Consultanță în Afaceri.
- Conform ultimului raport „Congelare” al Serviciului Național de Statistică Agricolă al USDA, stocurile de carne de porc congelată au scăzut cu doar 1% față de luna aprilie, dar cu 7% față de anul trecut.
- Hilton Food Group, cu sediul în Marea Britanie, a demarat construcția primei sale unități de procesare și distribuție a alimentelor din America de Nord, un proiect care urmează să fie inaugurat în 2026. Compania alimentară globală cheltuiește 192 de milioane de dolari canadieni pentru a construi o unitate în Brantford, Ontario, Canada, care se preconizează că va crea 150 de locuri de muncă odată cu lansarea operațiunilor anul viitor.
- Departamentul Agriculturii din New Mexico, SUA, va accepta cereri pe tot parcursul lunii iulie pentru subvenția locală pentru procesarea cărnii pentru anul fiscal 2026, oferind până la 3 milioane de dolari în finanțare pentru a sprijini procesatorii de carne din stat
Calendarul evenimentelor:
- „JFEX Summer JAPAN INT’L FOOD & BEVERAGE EXPO”, un târg internațional din Tokyo, este dedicat prezentării produselor alimentare și a băuturilor din întreaga lume. Anul acesta, JFEX se desfășoară pe parcursul a 3 zile, de miercuri, 09.07.2025, până vineri, 11.07.2025.
- IFT FIRST „Food Improved by Research, Science and Technology” reflectă misiunea Institutului Tehnologilor Alimentari de a îmbunătăți sistemul alimentar global prin știință și cercetare. Organizat anual la impresionantul McCormick Place din Chicago, IFT FIRST va avea loc pe parcursul a 4 zile, de duminică, 13 iulie, până miercuri, 16 iulie 2025. • AGROEXPO din Columbia este recunoscută ca fiind cel mai important târg agricol și zootehnic din America Latină și Caraibe. AGROEXPO se desfășoară pe o perioadă de 12 zile, începând de miercuri, 09.07.2025.
- Agri Intex este un important târg internațional pentru agricultură și zootehnie, organizat anual la complexul modern Codissia Trade Fair din Coimbatore, sudul Indiei. Acesta se desfășoară pe o perioadă de 5 zile, de joi, 10.07.2025, până luni, 14.07.2025.

Cine credeți că sunteți?
Aproape tot tabelul este roșu, sub efectul nivelului bursier al porcilor și purceilor din Germania. Între timp, valul de căldură atinge noi valori și zone. În Spania, valorile au atins 44-46 °C, greutatea vie a porcilor livrați la abatoare a scăzut cu 1,6 kg. În Olanda, temperatura a atins 38-39 °C, majoritatea fermelor de porci din Olanda nefiind echipate tehnic pentru a face față acestei călduri.
Întregul sector al creșterii porcilor a pus la îndoială nivelul reducerii prețurilor în Germania. În cadrul mai multor dezbateri cu comercianții de carne și abatoarele, justificarea a fost că: NOI am pierdut competitivitatea cărnii de porc europene pe piața asiatică.
Ei bine, trebuie să fac câteva remarci… NOI, ca sector al creșterii porcilor, avem mai multe componente. L-aș împărți în 3 categorii: crescătorii de animale (fermierii), abatoarele și comercianții de carne. Deși există unele întreprinderi care acoperă toate cele 3 domenii, cea mai mare parte a activității este gestionată de entități separate. NOI, fermierii, suntem cei care producem materia primă pentru ceilalți doi actori. Când VOI, abatoarele și comercianții de carne, ne împingeți în zona roșie, atunci VOI veți avea probleme în a găsi materia primă pentru activitatea VOASTRĂ.
NOI, fermierii, producem porci în Europa, în conformitate cu reglementările privind mediul și bunăstarea animalelor, care sunt mult mai stricte decât cele din Statele Unite sau Brazilia, cu care ne comparați. NOI, fermierii, folosim cantități mari de proteine din soia, importate din Statele Unite sau Brazilia. Domeniul NOSTRU, producția de animale, este supus unei reglementări excesive, iar din ce în ce mai multe ferme din Uniunea Europeană își încetează activitatea. Poate că mă înșel, dar NOI, fermierii, nu v-am auzit pe VOI, abatoarele și comercianții de carne, ridicând vocea pentru a ne proteja activitatea, în calitate de furnizori de materii prime?! Cine credeți VOI că sunteți?
Vezi prețurile europene la porci și purcei, C= carcasă; V= viu, în articolul postat pe site-ul cooperativei de crescători de suine din Ungaria, Alföldi Sertés.
9 iulie 2025, Dr. Abraham
Săptămâna 27, în intervalul 30 iunie – 6 iulie 2025
Tiberiu Abraham este director de vânzări la Alföldi Sertés.