Un sector în plină expansiune în industria alimentară îl reprezintă găsirea unor alternative vegetale sau de laborator la proteinele din ouă. Una din cauzele care a dat un mare impuls cercetării în această direcție o reprezintă criza de ouă de care suferă de luni bune piața din Statele Unite, generată de gripa aviară. Eforturile se concentrează pe crearea unor alternative comparabile în materie de gust, textură și funcționalitate, dar și competitive ca preț, scrie ziarul economic Il Sole 24 Ore.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„În ultimele patru luni, cererile de alternative la ouă din partea companiilor alimentare s-au dublat și, pe viitor, ne așteptăm să ne triplăm afacerile”, afirmă Emanuele Pizzigalli, director de cercetare și inovație la CSM Ingredients Group. Societatea oferă o gamă de soluții pe bază de plante pentru a înlocui ouăle în mai multe tipuri de preparate.
Potrivit explicațiilor producătorului, înlocuitorii nu sunt perceptibili pentru consumatori, iar producătorii nu trebuie să modifice nimic în fluxul de producție. Dar, foarte important, ei presupun o reducere semnificativă a costurilor (până la 55% în cazul unei brioșe, de exemplu).
Factorul preț este cel care a stimulat cererea în acest domeniu dinamic al aplicațiilor biotehnologice, inclusiv pentru utilizări până acum neexplorate, precum rumenirea croissantelor la suprafață sau ca ingrediente în sosurile pentru hamburgeri.
Găsirea unor înlocuitori pentru ouă evită și eventuale probleme de aprovizionare, precum gripa aviară
Gripa aviară, care decimează fermele (în SUA, în doi ani, a infectat deja peste 168 de milioane de găini ouătoare, potrivit datelor oficiale ale USDA), dar și speculațiile din partea operatorilor din sector (investigate în prezent de Departamentul de Justiție al SUA), au dus la o explozie a prețului ouălor în Statele Unite, cu creșteri de până la 237%.
Și în Italia dinamica este similară: în luna martie, prețurile medii au fost cu 29% mai mari decât în aceeași lună a anului 2024, iar încetinirea producției, cauzată de răspândirea focarelor de gripă aviară în UE, a contribuit la accentuarea tendinței inflaționiste și a alimentat îngrijorările legate de aprovizionare și nevoia de produse altenative, subliniază analiștii.