Alimentele proaspete s-au scumpit în septembrie/ Inflația în zona euro a scăzut la 1,7%, cel mai scăzut nivel din iunie 2021 și sub pragul de 2% recomandat de BCE/ Cea mai mare creștere a costului vieții în țările UE a fost înregistrată în România (Eurostat)

inflatie, Eurostat Sursa foto: Eurostat

Această cifră definitivă, anunțată astăzi de Eurostat, revizuiește în scădere datele provizorii publicate la începutul lunii, care indicau o creștere a prețurilor de 1,8%, la nivel european anunță ABC Spania. Astfel, presiunea inflaționistă rămâne cu o jumătate de punct procentual sub 2,2% observat în august, marcând cel mai bun rezultat din aprilie 2021.

Prețurile par să se modereze, ceea ce pune presiune asupra BCE să continue să reducă ratele dobânzilor pentru a stimula economia. Astăzi, organismul de guvernare al BCE trebuie să decidă dacă va reduce din nou ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază, continuând ajustarea de un sfert de punct realizată în septembrie.

Analiștii consideră această decizie probabilă, deși avertizează că va fi dificil de prevăzut ce va face BCE până la sfârșitul anului, deoarece instituția a adoptat o politică de luare a deciziilor treptate. Președinta BCE, Christine Lagarde, a explicat că se așteaptă la o creștere a prețurilor în lunile următoare, ceea ce adaugă riscuri suplimentare unor noi reduceri ale dobânzilor.

Energia pune presiune asupra inflației

Această decelerare a inflației se explică în principal prin scăderea cu 6,1% a costului energiei, după o scădere de 3% interanual în august. În schimb, alimentele proaspete s-au scumpit cu 1,6%, cu cinci zecimi mai mult decât luna precedentă.

Excluzând impactul energiei, care este un bun volatil, Eurostat estimează că rata inflației în zona euro s-a redus cu o zecime în septembrie, ajungând la 2,6%. Dacă se exclud și costurile alimentelor, tutunului și alcoolului, rata inflației de bază este de 2,7%, ceea ce reprezintă un regres de o zecime.

Dintre țările UE, cea mai mare creștere a costului vieții a fost înregistrată în România, cu 4,8%. Urmează Belgia, cu 4,3%, și Polonia, cu o creștere de 4,2% interanual. În schimb, cele mai mici creșteri ale prețurilor s-au observat în Irlanda, cu 0%; Lituania, cu 0,4%; și Slovenia, care a înregistrat cel mai bun rezultat, cu o creștere de 0,7%

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *