România a transmis un mesaj puternic din partea sectorului agricol și al administrației, dând curs dorinței de a fi un partener și contribuitor mai activ la procesul decizional al UE. Patru organizații românești din sectorul agricol și al cooperativelor și-au unit forțele sub umbrela Alianței pentru Agricultură și Cooperare, care a aderat la Copa și Cogeca în calitate de membru cu drepturi depline.
Prin aderarea la Copa și Cogeca, Alianța este pe cale să-și atingă unul din obiectivele cheie – acela de a deveni un partener mai vizibil la nivelul UE și de a lucra îndeaproape cu toți fermierii europeni la dosare importante pentru acest sector, se arată în comunicatul de presă publicat pe siteul Copa-Cogeca.
Acesta este un pas crucial pentru fermierii și cooperativele din România, care sunt actori importanți în UE și pe piața mondială în anumite ramuri-cheie din agricultură.
Cu această ocazie, președinta Copa, Christiane Lambert, a declarat:
„Ne bucurăm că fermierii români se implică activ în familia noastră în momente atât de decisive pentru agricultura UE, când se discută noi politici europene și se decide viitorul sectorului agricol. Agricultura românească are un rol important în agricultura europeană și e nevoie de un sector agricol unit pentru a face față diferitelor provocări cu care se confruntă. Faptul că ne unim forțele ne face mai puternici atât la nivel european, cât și la nivel internațional. Fermierii europeni așteaptă cu interes să-și împărtășească experiențele cu colegii lor români și sunt încântați de experiența și de contribuția lor valoroasă.”
Președintele Cogeca, Ramon Armengol, a adăugat că și din perspectiva cooperativelor agricole această decizie a fost deosebit de apreciată:
„România a depus eforturi susținute în ultimii ani pentru a-și dezvolta structurile de cooperare și există multe exemple ilustrative în UE pe care suntem bucuroși să le împărtășim. Salutăm decizia românilor de a se alătura mișcării cooperativelor agricole și forestiere din Europa. Fără îndoială că această decizie va facilita participarea lor mai activă la procesul decizional de la Bruxelles, contribuind însă și la continuarea dezvoltării și promovării structurilor de cooperare din România.”
România este o țară cu tradiție agricolă și îndeplinește un rol unic și strategic în agricultura europeană. Sectorul agricol are o importanță vitală în România, unde aproximativ 60% din teritoriu este ocupat de agricultură, iar 46% din populație trăiește în regiuni predominant rurale. O prezență mai vizibilă la nivel european va contribui cu siguranță la continuarea dezvoltării acestui sector și a zonelor rurale din România.
Din ACC fac parte: Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – ”PRO AGRO”, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR”, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV” şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România – ,,APPR”.