Care sunt principalii 14 alergeni alimentari la care să fim atenți pe etichete

alergeni alimente care conțin alergeni alergii foto freepik.com

Caracterul de potențial alergen al unor alimente este dat de prezența anumitor proteine sau, de cele mai multe ori, a unei combinații în care este conținută o proteină care, luată de una singură, nu are neaparat potențial alergenic.

Există la nivel UE un regulament care cuprinde o listă de 14 alergeni principali, care merită cunoscută, mai ales de către persoanele care au avut alergii în trecut. Este o bună practică aceea de a consulta eticheta unui produs atunci când cumpărăm sau mâncăm. Regulamentul prevede obligativitatea de a trece pe etichetă orice posibil alergen, conținut fie în produs fie doar în mediul de lucru de unde provine

Lista oficială UE a alergenilor alimentari

1.Cerealele – sunt considerate potențial alergenice toate cerealele care conțin gluten, inclusiv cerealele hibrid care teoretic nu conțin proteine precursoare glutenului sau produsele derivate din ele

2.Crustaceele – sunt pe lista oficială de alergeni proteinele care provin din creveți, raci, homar și langustă și orice alte specii de crustacee mai puțin cunoscute

3.Ouăle – sunt considerate cu potențial alergen fie crude, fie gătite, inclusiv dacă sunt conținute în alte produse, precum paste, biscuiți și alte dulciuri, omletă, maioneză, tarte etc

4.Peștele – pot genera alergii toate tipurile de pește și derivatele din el, cu excepția gelatinei de pește utilizată în producția de vitamine și integratoare sau în procesul de producție al vinului și berii (se folosește pentru a le limpezi)

5.Arahide – principala sursă de alergeni legat de arahide este uleiul sau untul obținut dine le, folosit mult în industria alimentară; la fel, făina, laptele de arahide

6.Soia – proteinele cu potențial alergen sunt prezente în toate produsele pe bază de soia, cu următoarele excepții: grăsimea și uleiul rafinat de soia, uleiurile și fitosterolii extrase din soia în industria farmaceutica sau cosmetică

7.Laptele – toate produsele conținând lactoză, mai puțin serul de lapte utilizat în producția de băuturi alcoolice distilate

8.Fructele cu coajă tare – nuci, migdale, caju, pecan, fistic, muguri de pin și toate produsele derivate din ele

9.Țelina – prezentă în alimente preparate precum supe, sosuri sau concentrate de gust

10.Muștarul – poate fi regăsit nu doar ca atare, dar și în produse industriale tip sosuri sau condimente

11.Susanul – semințele întregi sunt vizibile când sunt presărate pe aluatul de pâine, dar pot exista și urme invizibile în toate tipurile de făină, ca rezultat al contaminării din mediul de lucru

12.Sulfați și dioxid de sulf, sub formula SO2, sunt folosiți ca și conservanți și sunt prezenți în produse din pește, conserve în borcan, gemuri, oțet, ciuperci uscat, băuturi fără alcool și sucuri de fructe

13.Lupinii – fac parte din familia leguminoaselor și se regăsesc în multe produse vegane sau care conțin proteine de origine vegetală

14.Moluște – prezent în toate produsele din sau cu moluște marine, inclusiv sosuri sau alte derivate

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *