Dacă mai era nevoie de vreo dovadă privind importanța și valoarea albinelor, iat-o: o cercetare recentă sugerează că albinele pot fi utile și ca instrument viu pentru a ajunge la un diagnostic medical. În afară, evident, de importanța lor fundamentală pentru polenizare și de mierea pe care o produc. Recente experimente de laborator indică faptul că albinele pot depista cancerul pulmonar folosindu-se de mirosul lor foarte fin, o echipă de cercetători în numărul din această lună al revistei Biosensors and Bioelectronics, citată de Smithsonian Mag.
Oamenii de știință știu demult că animalele pot detecta boli prin mirosuri. De exemplu, câinii care suferă de diabet pot mirosi când glicemia umană este prea scăzută sau prea mare, iar furnicile pot fi antrenate să simtă mirosul de cancer în urină. De asemenea, câinii pot învăța să adulmece cancerul din probele de salivă.
Pentru noul studiu, cercetătorii au fost curioși cu privire la abilitățile de detectare a bolilor în cazul albinelor, despre care spun că ar putea servi ca o alternativă mai accesibilă și cu costuri mai reduse de întreținere față de câinii care adulmecă cancerul, relatează Kelly Vaughen, de la CBS News, citată de sursa amintită.
Echipa a imobilizat albinele folosind ceară și un fel de hamuri de plastic create cu imprimante 3D, apoi a atașat electrozi în zona lor cerebrală care procesează mirosurile.Apoi, au expus antenele albinelor la diferite amestecuri aerosolizate: unul care imita compușii găsiți în respirația unui pacient cu cancer pulmonar și altul cu aer din respirația unei persoane sănătoase.
Au detectat inclusiv o formă rară de cancer
Ca răspuns la mirosuri, creierul albinelor a produs semnale electrice diferite, astfel că cercetătorii au putut distinge între cele două tipuri de respirație artificială cel puțin 93% din timp. Albinele au reușit să facă diferența dintre cele două tipuri de respirație sintetică, chiar și la concentrații foarte mici, spune coautorul studiului Debajit Saha, inginer biomedical la Universitatea de Stat din Michigan, într-o declarație.
Echipa a efectuat, de asemenea, un experiment separat pentru a vedea dacă albinele ar putea distinge între două tipuri diferite de cancer – cancerul pulmonar cu celule mici, care este o varietate mai rară și cu creștere rapidă, și cancerul pulmonar fără celule mici. Albinele au trecut și acest test cu brio. Echipa de cercetători a anunțat că intenționează să continue experimentele în această direcție.
Cancerul pulmonar este cauza principală a deceselor cauzate de cancer în întreaga lume, responsabilă pentru aproximativ 1,8 milioane de decese în 2022. Diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar poate crește dramatic ratele de supraviețuire ale pacienților. Deși inginerii dezvoltă dispozitive electronice care pot „mirosi” diferența dintre compușii chimici, deocamdată, echipa spune că încă nu înlocuiesc mama natură. „Biologia are această capacitate de a face diferența între amestecuri foarte, foarte asemănătoare, ceea ce niciun alt senzor proiectat nu o poate face”, spune același coautor.