Ai încercat vreodată să infuzezi usturoi în ghee? / Nutriționiștii susțin că acest amestec este benefic, printre altele, pentru inimă, digestie și imunitate și te ajută să slăbești

ghee usturoi BUN Colaj G 4 FOOD

Ghee sau untul clarificat este un ingredient de bază în multe gospodării. Potrivit healthshots.com, infuzarea acestuia cu usturoi poate multiplica beneficiile sale. Această combinație puternică poate fi ușor preparată acasă și are un gust distinct. Nu doar că poate face preparatele mai delicioase, dar poate fi folosită și ca un simplu unt pentru pâine prăjită sau poate fi adăugată în apă, pentru a crea o băutură detoxifiantă eficientă.

Poate te întrebi ce poate face acest amestec pentru corpul tău. Ei bine, de la sănătatea inimii până la o digestie mai bună, cu siguranță vei găsi un remediu pentru toate afecțiunile tale. Iată care sunt beneficiile acestui amestec și cum să îl consumi în siguranță.

Ce este ghee cu usturoi

Ghee cu usturoi este pur și simplu ghee infuzat cu usturoi, permițând compușilor solubili în grăsimi ai usturoiului să se amestece perfect cu ghee, care plin de nutrienți. „Aceasta rezultă într-o grăsime aromatică și plină de gust care poate îmbunătăți atât gustul, cât și nutriția”, explică nutriționista Garima Goyal. Există multe beneficii ale acestui amestec. Usturoiul are proprietăți antimicrobiene, iar ghee întărește digestia, susținând astfel un sistem imunitar sănătos. Acest amestec este, de asemenea, bun pentru inimă. Reglează nivelurile de colesterol și promovează circulația sanguină sănătoasă.

Ghee cu usturoi susține digestia

Atât ghee-ul, cât și usturoiul ajută la digestie. Ghee-ul conține acid butiric, care hrănește celulele intestinale. Un studiu publicat în jurnalul Nutrients arată că un consum moderat de usturoi îmbunătățește unele funcții gastrointestinale și ajută la prevenirea formării ulcerelor. Pe de altă parte, usturoiul are proprietăți prebiotice care susțin bacteriile intestinale sănătoase. Împreună, ele îmbunătățesc digestia și reduc balonarea.

Stimulează imunitatea

Consumul de ghee cu usturoi te poate face mai puternic. Usturoiul este bogat în alicină, un compus de sulf cu proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii. Un studiu publicat în Journal of Immunology Research arată că usturoiul stimulează anumite tipuri de celule, cum ar fi macrofagele, limfocitele și celulele NK (natural killer). Aceasta înseamnă că usturoiul poate trata și preveni obezitatea, sindromul metabolic, tulburările cardiovasculare, ulcerul gastric și chiar cancerul. Când este combinat cu ghee, care ajută la absorbția mai bună a vitaminelor solubile în grăsimi, ghee-ul cu usturoi devine un stimulent natural al imunității.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Promovează sănătatea inimii

Contrar credinței populare, consumul moderat de ghee poate fi benefic pentru inimă datorită conținutului său de omega-3. Un studiu publicat în International Quarterly Journal of Research in Ayurveda a observat că prevalența bolilor coronariene era semnificativ mai mică la participanții care consumau cantități mai mari de ghee. Usturoiul susține, de asemenea, sănătatea cardiovasculară prin reducerea colesterolului LDL și îmbunătățirea circulației. Acesta este motivul pentru care acest amestec este benefic pentru inimă.

Are acțiune antiinflamatorie

Da, ghee-ul cu usturoi are proprietăți antiinflamatorii, ceea ce îl face o adăugire destul de sănătoasă în dieta ta. Combinarea butiratului din ghee cu antioxidanții din usturoi ajută la combaterea inflamației, care este cauza principală a multor boli cronice, inclusiv tulburări metabolice, explică Goyal. În plus, atât usturoiul, cât și ghee-ul, cu proprietățile lor antiinflamatorii, pot ajuta la ameliorarea durerilor și inflamațiilor articulare.

Îmbunătățește detoxifierea

Când vine vorba de detoxifierea corpului, acest amestec este cu adevărat un câștigător. Acest lucru se datorează faptului că usturoiul conține compuși de sulf, care ajută la detoxifierea ficatului. Acesta ajută la descompunerea toxinelor și eliminarea lor din corp. Când este consumat cu ghee, asigură o absorbție mai bună a acestor compuși, susținând căile naturale de detoxifiere ale corpului. De asemenea, ghee-ul, care este bogat în butirat, ajută la menținerea unei mucoase intestinale sănătoase, esențială pentru eliminarea deșeurilor și toxinelor.

Ajută la gestionarea greutății

Deși poate suna contraintuitiv, consumul moderat de ghee cu usturoi poate ajuta la gestionarea greutății, explică Goyal. Ghee-ul furnizează grăsimi sănătoase care promovează sațietatea, iar usturoiul are proprietăți de stimulare a metabolismului care pot ajuta la metabolizarea grăsimilor. Usturoiul poate, de asemenea, ajuta la controlul poftei de mâncare, prin reglarea hormonului leptină, care semnalează senzația de sațietate.

Îmbunătățește sănătatea pielii și a părului

Ghee-ul este un hidratant natural. Când vine vorba de usturoi, acesta conține sulf, esențial pentru producția de colagen. Există multe beneficii ale colagenului și, împreună, acestea promovează o piele sănătoasă și păr puternic și strălucitor. De asemenea, usturoiul acționează ca un purificator natural al sângelui, ajutând la eliminarea substanțelor dăunătoare și susținând o circulație sanguină sănătoasă. Acest lucru ajută, de asemenea, la obținerea unei pieli clare.

Cum se prepară ghee cu usturoi

Procesul presupune infuzarea lentă a usturoiului proaspăt sau prăjit în ghee, până când esența acestuia este complet absorbită. Usturoiul este apoi strecurat, lăsând în urmă o grăsime profund aromatică și nutritivă. Acest lucru păstrează integritatea ambelor ingrediente, îmbunătățind în același timp bio-disponibilitatea lor.

Iată o rețetă simplă pentru ghee cu usturoi pe care o poți încerca:

Ingrediente:

1 cană de ghee (făcut acasă sau cumpărat)
6-8 căței de usturoi (curățați și tăiați mărunt sau zdrobiți)

Metodă:

Într-o tigaie, topește ghee-ul la foc mic.

Adaugă usturoiul tăiat sau zdrobit în ghee.

Gătește la foc mic până când usturoiul devine auriu și aromatic (aproximativ 3-5 minute). Fii atent să nu îl arzi.

Poți lăsa bucățile de usturoi, pentru un gust mai intens sau poți strecura ghee-ul, dacă preferi o textură mai fină.

Lasă-l să se răcească ușor, apoi transferă-l într-un borcan etanș. Păstrează-l la temperatura camerei sau în frigider.

Cum să incluzi ghee-ul cu usturoi în dietă?

  • Gătire: Folosește-l pentru a sota legume sau pentru a prăji ouă.
  • Întins: Aplică-l pe pâine prăjită, pentru un gust delicios.
  • Amestecat: Amestecă-l în orez cald sau supe, pentru un plus de nutrienți.
  • Stropit: Toarnă-l peste legume aburite sau cartofi copți, pentru un gust îmbunătățit.

Ce trebuie să ții minte atunci când folosești ghee cu usturoi?

  • În ciuda beneficiilor sale, consumul excesiv poate duce la un surplus caloric.
  • Păstrează-l într-un recipient etanș într-un loc răcoros și uscat pentru a preveni râncezirea.
  • Evită supraîncălzirea, deoarece căldura excesivă poate degrada compușii benefici.

Posibile efecte secundare

Deși este, în general, sigur, unele persoane ar trebui să fie precaute atunci când consumă această combinație de usturoi și ghee.

Acesta poate duce la următoarele efecte secundare:

  • Probleme digestive: Usturoiul poate cauza, uneori, aciditate sau balonare, la persoanele sensibile.
  • Alergii: Persoanele alergice la usturoi sau lapte ar trebui să evite consumul.
  • Interacțiuni cu medicamente: Usturoiul are proprietăți anticoagulante, așa că persoanele care iau medicamente anticoagulante ar trebui să consulte un medic înainte de a-l consuma regulat.

Ghee-ul cu usturoi nu este doar o delicatesă culinară, ci și un aliment functional, care sprijină bunăstarea general a organismului. Când este consumat cu moderație, poate fi un mod eficient de a promova o digestie mai bună, imunitate și sănătatea inimii. Ca și în cazul oricărei tendințe de sănătate, echilibrul și moderația sunt esențiale. Dacă suferi de orice afecțiune de sănătate subiacentă, este important să consulți un specialist înainte de a-l adăuga în dietă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *