„Agricultura trebuie privită ca un drum valoros în carieră” – Iris Roșculeț, tânăra care duce inovația în agricultura din România / „Sere Dulci”, între roșii cherry, dulceață de ardei iute și struguri pe pergolă

Iris Roșculeț, a creat „Sere dulci” la numai 18 ani Iris Roșculeț, a creat „Sere dulci” la numai 18 ani

Cu doi ani în urmă, la numai 18 ani, Iris Roșculeț a reușit să câștige un grant de 6.000 USD din partea firmei Corteva. În cadrul programului TalentA, care sprijină antreprenoriatul agricol feminin, sunt premiate cu granturi, anual, câte trei proiecte. Marele premiu al anului 2023 a revenit proiectului „Sere dulci”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Tânăra Iris Roșculeț s-a gândit cum ar putea mări profitul unei suprafețe cultivate cu viță de vie și, în același timp, să aducă și un element de noutate. Și așa a apărut „Sere dulci”. Concret, afacerea presupunea cultivarea unui sistem mixt de roșii și viță de vie pe o suprafață protejată de 1.800 m², incluzând o seră performantă de 1.200 de m², construită la ferma familiei sale din județul Ialomița.

De la câștigarea bursei TalentA, Iris Roșculeț a făcut progrese semnificative în dezvoltarea fermei sale. Și-a extins suprafața cultivată la 3.200 m², investind în infrastructură timpurie și tehnologii inteligente pentru agricultură. A introdus un sistem inovator de viță-de-vie pe pergolă, conceput pentru a optimiza umbrirea și a îmbunătăți sănătatea culturilor. De asemenea, a achiziționat o stație modernă de monitorizare agricolă, care îi permite să urmărească temperatura, umiditatea și starea plantelor, precum și indicatori esențiali ai solului, cum ar fi umiditatea și conductivitatea electrică, pentru a lua decizii bazate pe date, sporind eficiența și reducând risipa.

De la o idee de elev, „Sere dulci” a ajuns un model de succes

„Agricultura trebuie privită ca un drum valoros în carieră, mai ales pentru generațiile tinere. Scopul meu este să arăt că poate fi atât modernă, cât și cu sens. În plus, acest program mi-a arătat că a fi femeie în agricultură nu este o excepție, ci un punct forte. Cu sprijinul potrivit, putem impulsiona inovația și putem remodela economiile rurale”, crede tânăra.

Pentru a crește valoarea producției din seră, Iris Roșculeț a început să dezvolte o linie de produse artizanale premium, incluzând dulcețuri naturale din roșii și struguri, dar și combinații inovatoare, precum dulceață de ardei iute cu must de struguri și roșii cherry în sos de castraveți. Ea a început deja testarea acestor rețete: „Este un proiect în desfășurare, care a venit cu provocări majore, de la găsirea unui spațiu și amenajarea acestuia, până la păstrarea culorii, gustului autentic și echilibrului în rețete. Anul viitor, în 2026, sper să finalizez întreaga gamă și să o lansez pe piață. Experimentez constant, încercând să creez produse care să rezoneze cu gustul meu și care să poată fi apreciate ulterior și de alții.”, a povestit tânăra antreprenoare.

O șansă pentru 1.300 de femei-antreprenor

Viziunea proiectului „Serele Dulci” este de a aduce inovația și sustenabilitatea în agricultură, transformând ceea ce a început ca o idee de elev într-un model de afacere cu impact, care contribuie la bunăstarea pe termen lung a comunității și ajută la păstrarea moștenirii pământului. Acum Iris Roșculeț poziționează „Serele Dulci” ca un centru local pentru agricultură participativă și educație, oferindu-le tinerilor din regiune posibilitatea de a descoperi direct ce înseamnă o fermă modernă și sustenabilă.

Lansat de Corteva Agriscience în Spania în 2019 și implementat în România începând cu 2020, TalentA este un program de sprijin educațional și financiar dedicat sprijinirii femeilor din agricultură. Prin instruire, finanțare și mentorat de afaceri, programul le oferă femeilor din zonele rurale posibilitatea de a-și moderniza fermele, de a accesa piețe noi și de a crea valoare economică și socială durabilă. Până în prezent, peste 300 de femei din România și Republica Moldova au beneficiat de acest program, cu peste 1.300 de participante în nouă țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *