Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) va aloca bani, într-o primă etapă, prin suplimentarea fondurilor din Pachetul 4.1.1. din submăsura 4.1 ”Investiţii în exploataţii agricole”, unui număr de 189 de proiecte în valoare de aproape 60 de milioane de euro, declarate eligibile şi rămase fără finanţare, informează un comunicat al instituţiei, transmite Agerpres.
“Prin suplimentarea fondurilor alocate Pachetului 4.1.1. din submăsura 4.1 ‘Investiţii în exploataţii agricole’, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale va putea finanţa, într-o primă etapă, proiectele depuse în cadrul Componentei I şi declarate eligibile, dar fără finanţare, respectiv 189 de proiecte pentru care sunt alocate fonduri nerambursabile totale de 60 de milioane de euro (59.976.111 euro). Aceste proiecte, depuse în cadrul sesiunii 2024 deschise pentru submăsura 4.1 – Pachetul 4.1.1. ‘Achiziţii simple de utilaje agricole la nivelul fermei – sector vegetal’, au fost evaluate de către experţii AFIR şi au fost declarate eligibile, însă, ca urmare a epuizării fondurilor alocate, au rămas fără finanţare”, precizează sursa citată.
Totodată, după finalizarea tuturor etapelor de selecţie/contestaţii în cadrul Componentei III “Forme asociative, altele decât cele din sectorul sfeclă de zahăr”, va fi întocmit Raportul de selecţie suplimentar pentru finanţarea proiectelor din cadrul acesteia.
Finanțare disponibilă prin PNDR
“Împreună cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, şi cu Autoritatea de Management din cadrul MADR, am decis suplimentarea componentei privind achiziţia de utilaje agricole, având în vedere că vorbim de proiecte care sunt deja evaluate la nivelul AFIR şi, astfel, permit o contractare rapidă şi o scurtare a timpilor necesari pentru demararea, dar mai ales pentru finalizarea investiţiilor. Această soluţie asigură încadrarea în termenul final de plată al exerciţiului financiar 2014-2020, termen care se împlineşte în acest an la 30 septembrie pentru depunerea de către fermieri a ultimei cereri de plată şi la 31 decembrie pentru efectuarea de către AFIR a tuturor plăţilor către beneficiarii PNDR. Această măsură conduce la creşterea gradului de absorbţie a întregului Program din care ne-am propus să absorbim până la ultimul eurocent”, a precizat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu, citat în comunicat.
După notificarea solicitanţilor selectaţi la finanţare, proiectele vor intra în etapa de contractare, iar fermierii vor putea achiziţiona echipamentele şi utilajele conform contractelor de finanţare încheiate cu AFIR.
“Având în vedere că finanţarea acestor proiecte este disponibilă din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, reamintim că ultima cerere de plată trebuie depusă până la data de 30 septembrie 2025, astfel ca până la 31 decembrie 2025 când se închide PNDR 2020, AFIR să poată efectua ultimele plăţi către beneficiarii Programului”, subliniază reprezentanţii instituţiei.