Adrian Pintea, director-general APIA: ”Plata subvențiilor agricole europene, aproape finalizată; anul acesta avansul ar putea fi achitat începând cu 1 septembrie”

Fermierii din Republica Moldova intenționează să extindă suprafețele cultivate cu floarea soarelui și porumb, mărfuri pe care Ucraina le livra pe piața europeană Fermierii din Republica Moldova intenționează să extindă suprafețele cultivate cu floarea soarelui și porumb, mărfuri pe care Ucraina le livra pe piața europeană

”Agenția pentru Investiții și Plăți în Agricultură ( APIA ) a autorizat pentru plată o sumă totală de 2,7 miliarde de euro, care reprezintă 99,16 % din suma totală aferentă anului agricol 2019/2020”, a declarat directorul-general APIA, Adrian Pintea, pentru emisiunea Rural a postului de radio RFI Romania, emisiune realizată de Constantin Rudnițchi

Oficialul APIA a afirmat că a mai rămas pentru autorizarea la plată Sprijinul Cuplat acordat sectorului vegetal, întrucât beneficiarii mai au de depus anumite documente, termenul de depunere fiind 15 mai, de pildă pentru producătorii de sămânță de cartof și de hamei. Totodată, guvernul ar urma să adopte săptămâna viitoare o HG în baza căreia vor fi acordate subvențiile respective. ”Termenul regulamentar este 30 iunie, dar noi am reușit să achităm mult mai repede cea mai mare parte din aceste subvenții pentru cei 844.000 de fermieri înscriși anul trecut, cu o suprafață totală de 9.700.000 de ha eligibile” a declarat Adrian Pintea.

În ce privește primirea cererilor pentru subvențiile aferente anului 2020/2021 directorul APIA a anunțat că până în prezent au fost primite 422.800 de cereri pentru subvenții, acoperind 2.800.000 de ha. Pintea s-a declarat mulțumit de funcționarea sistemului de depunere on line a cererilor de plată, așteptându-se să finalizeze procesul de înregistrare a acestor cereri chiar la sfârșitul acestei luni, mai dinvreme față de termenul de 15 iunie pe care Comisia Europeană l-a fixat recent, fără a impune sancțiuni fermierilor, ca o măsură luată în contextul pandemiei Covid – 19.

Pintea estimează că anul acesta plata avansului ar putea fi făcută începând cu 1 septembrie, față de 16 octombrie, data când a fost dat startul anul trecut. Decalarea avansului este tot o decizie a Comisiei Europene, pentru a sprijini fermierii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *