ABC în bucătărie | Cum faci ganache de ciocolată în funcție de tipul de ciocolată pe care îl folosești/ La ce trebuie să fii foarte atent

ganache ciocolata foto: pexels.com

Ganache-ul de ciocolată este o cremă de ciocolată, preparată din doar două ingrediente: frișcă lichidă și ciocolată, care se servește ca atare sau este folosită la prăjituri sau torturi, atât ca umplutură cât și ca decor.

În funcție de fiecare tip de ciocolată cantitățile pe care le vom folosi sunt diferite. Pentru o cremă de prăjitură sau tort vom avea nevoie cam de 500-600 de gr de produs în total. Iată și cantitățile din fiecare ingredient.

Ganache de ciocolată albă

Folosim 200 de ml de smântână naturală pentru frișcă și 400 de gr de ciocolată albă. Sau, ca regulă la câtă ciocolată folosim, punem jumătate cantitate, frișcă lichidă.

Ganache de ciocolată cu lapte

Folosim 250 de gr de ciocolată cu lapte și 200 de gr de smântână pentru frișcă. Deci cantități, aproape egale, puțin mai multă ciocolată decât frișcă.

Ganache de ciocolată neagră

La ciocolată neagră cu 40-50 % cacao se va pune cantitată egală, de pildă 250 gr de frișcă, 250 de gr de ciocolată.

La cea până în 70 % cacao, se folosesc cam 280-300 de gr de frișcă si 200 de gr de ciocolată.

Iar la ciocolata cu peste 70 % cacao se folosesc cam 300-320 de gr de frișcă și 200 de gr de ciocolată.

Pregătire ganache

Se taie ciocolata în bucăți mici, se topește la bain-marie. Se pun 2-3 linguri de frișcă lichidă peste ciocolată înainte de a o topi. Vasul cu ciocolată se pune peste un alt vas mai mare în care avem apă fiartă, în așa fel încât să nu atingă apa fundul primului vas. Ciocolata se va topi, prin amestecare, la căldura aburului.

Separat se bate bine frișca (pe care am ținut-o în frigider cu vas și paletele mixerului cu tot să fie foarte reci). Nu trebuie bătută excesiv pentru că se va tăia.

Ciocolata topită se lasă la răcit (la temperatura camerei, căci la frigider se va întări). Se toarnă peste frișcă, amestecând cu o spatulă, cu mișcări largi de sus în jos, pentru a obține o cremă aerată. Se lasă la consolidat și se folosește ca atare, servită în pahare individuale sau în torturi ori prăjituri.

La ce trebuie să fim atenți

Frișca trebuie să fie naturală cu 38% grăsime.

Frișca trebuie să stea la rece înainte de a fi bătută.

Nu se bate timp îndelungat pentru că se va tăia și se va transforma în unt.

Ganache-ul pus la rece se va întări și își va pierde textura aerată.

Citeșet și ABC în bucătărie | Ce înseamnă să temperezi ciocolata, de ce este necesar să aplici acest procedeu când lucrezi cu ciocolată și cum se realizează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *