Varza murată, aliatul surpriză pentru intestin / Un nou studiu confirmă efectul protector pentru sănătatea intestinală

Varza murată este benefică pentru sănătatea intestinală FOTO: Dreamstime/ Marek Uliasz

Intestinul nostru posedă un sistem de apărare intrinsec, ca o barieră microscopică. Aceasta controlează ce intră și ce rămâne afară. Când însă această barieră cedează, fenomen numit adesea „intestin permeabil”, poate declanșa inflamații și poate provoca ravagii asupra sănătății generale, arată mindbodygreen.com. Un studiu nou sugerează că varza murată, acest aliment modest ar putea consolida semnificativ apărarea intestinală.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Studiul recent a demonstrat că varza fermentată a redus deteriorarea barierei intestinale indusă de inflamație. Reducerea a fost de aproximativ 40%, ceea ce nu este o performanță minoră. Varza crudă și saramura nu au avut același efect. Asta subliniază că procesul de fermentare este factorul cheie. Fermentarea deblochează puterea protectoare pentru intestine.

Oamenii de știință au descoperit că varza fermentată conține un amestec unic de compuși puternici. Printre aceștia se numără acidul lactic, GABA și indol-3-lactatul (ILA). Acești compuși ajută la protejarea și întărirea barierei intestinale. Sunt aceleași tipuri de substanțe pe care bacteriile intestinale proprii le produc natural. Așadar, consumul de alimente fermentate oferă corpului un avans.

Secretul fermentării

Beneficiile s-au manifestat indiferent de tulpina probiotică utilizată pentru fermentarea verzei. Aceasta sugerează că nu este vorba de un singur microb magic. Este vorba de transformarea pe care o permite fermentația. Pe măsură ce varza fermentează, zaharurile se descompun. Ele transformă materia vegetală într-un nou aliment. Acesta are niveluri crescute de compuși bioactivi. Acești noi metaboliți par să lucreze împreună și mențin intactă bariera intestinală. Asta se întâmplă chiar și sub stres inflamator. Acest aspect este crucial. O barieră intestinală slăbită este legată de diverse probleme de sănătate. Printre acestea se numără balonarea, sensibilitățile alimentare, problemele metabolice și bolile autoimune.

Alimentele fermentate, ideale pentru sănătatea intestinală

Alimentele fermentate, precum varza murată, sunt asociate de mult timp cu o digestie mai bună. Aceste alimente nu sunt doar „probiotice”. Ele sunt, de asemenea, pline de postbiotice, compuși benefici produși în timpul fermentării care ajută la calmarea inflamației. De asemenea, echilibrează microbiomul intestinal și susțin mucoasa intestinală.

Legumele fermentate, precum varza murată, sunt deosebit de valoroase. Asta deoarece combină fibrele (prebiotice), bacteriile benefice (probiotice) și subprodusele fermentației (postbiotice). Toate acestea sunt într-un singur aliment. Cercetătorii cred că această sinergie conferă verzei fermentate puterea sa protectoare pentru intestine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *